Titular notícies
Eix sobre els mitjans de comunicació: filtres ideològics del 4rt poder

Els mitjans de comunicació públics a debat

El matí de 11 d ejuliol es va desenvolupat a la Facultat de Geografia i Història de la UB l’última jornada de la UPEC 2008: L’Eix de mitjans de comunicació: filtres ideològics del 4rt poder. Després d’una breu intervenció de la moderadora, Pilar Antillach, periodista de TV3 i Vicepresidenta del Col·legi de periodistes, es va donar pas a la primera sessió: Els mitjans de comunicació públics a debat.

En Jaume Reixach, editor d’El Triangle i director d’eldebat.cat, va iniciar el torn d’intervencions fent un repàs de la situació al món. “Com a persona d’esquerres crec que ens hem de plantejar el futur que tenim al davant i hem de passar ràpidament a l’acció. Amb 6.700 milions de persones en perill al món, els mitjans han de tenir un paper predominant en proclamar una consciència de pau que vagi en favor de la majoria dels interessos de la humanitat”, va constatar Reixach. També va acusat els mitjans de deixar-se als interessos privats, als interessos capitalistes.

Seguidament en Joan Ferran, Diputat al Parlament de Catalunya pel PSC, va explicar el canvi de llei de la corporació catalana de mitjans audiovisuals. Va parlar de fer una feina de normalització cultural i lingüística, de defensar els valors democràtics i els drets humans i de crear una informació veraç i plural.

A continuació a l’Enric Marín, professor de periodisme a la UAB, va començar la seva intervenció definint-se com una persona d’esquerres i més sobiranista que no pas nacionalista. Va expressar la seva idea de la cultura com quelcom que és creativitat, identitat i modernament una gran industria. “Hi ha una relació directa entre la qualitat dels mitjans públics i la qualitat de la democràcia”, va dictaminar Marín.

Els valors de l'esquerra als mitjans de comunicació

El politòleg Oriol Illa, es va encarregat de conduir com a moderador el tema: Els valors de l’esquerra als mitjans de comunicació.

En primer lloc, en José Antonio Donaire, doctor en geografia i Diputat al Parlament de Catalunya pel PSC, va encetar la seva conferència parlant de l’esloganització de valors: la reducció del significat de la idea política. També va fer referència a altres valors com el personalisme, la superficialitat dels mitjans al explicar el què en comptes d’explicar el perquè, la dissolució del codi polític i la efimeralitat i la reiteració per la quantitat de notícies, entre d’altres.

A continuació l’Antonio Gutiérrez-Rubí, assessor de comunicació i autor del llibre Políticas, va enumerar per ordre els valors bàsics de la ciutadania catalana: universalisme, benevolència i seguretat els primers, i poder l’últim en l’escala de valors. Va dir que el 60% de la població no s’imagina la vida sense internet i que els joves desconfien dels mitjans tradicionals i prefereixen mitjans alternatius a la xarxa. A més, va preveure que en 10 anys tot el nostre consum de mitjans de comunicació es farà per internet. “Si la política no va al ritme de les noves tecnologies, em preocupa una clivella institucional”, va declarar Gutiérrez-Rubí.

Per últim, la periodista Milagro Pérez Oliva, recuperant el tema de la velocitat en els mitjans de comunicació de Gutiérrex Rubi, va parlat d’una possible campanya per part dels polítics pel dret a la lentitud que als Estat Units ja s’ha encetat i s’anomena: slow thinking. També va comentar que hi ha una confusió deliberada de valors, que els mitjans actuen com a sistema i que el “gran problema de la societat mediàtica que actua en xarxa, es que s’ha convertit en l’escenari de la realitat”.

El paper de l'intel·lectual compromès: entrevista-documental a en Noam Chomsky

L’aula magna va ser escenari de l’última sessió de la UPEC 2008, que va començar amb la projecció en primícia de l’entrevista mantinguda entre Vicenç Navarro i Noam Chomsky el passat 13 de maig a l’Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT), on Chomsky és professor emèrit de Lingüística.

Noam chomsky parla a l’entrevista que ens va oferir, de la diferència entre la llibertat d’expressió i de la democràcia en el sentit de què allò dit no arriba als altres. Això es deu a l’enorme control sobre els mitjans de comunicació, manipulats per grans grups econòmics. També va comentat el cas Obama i com als Estats Units està desapareixent la política per donar pas a missatges mediàtics centrats en personalitats.

Amb tot, Chosmky es mostra optimista amb els Estats Units perquè creu que la classes treballadora, que durant un temps havia desaparegut del discurs polític, ha tornat a ser clau.

Cloenda de l'edició UPEC 2008

Després de la projecció de l’esperada entrevista, en Josep Fontana, historiador i professor a la UPF, va delitar-nos amb una conferència sobre El futur des de la perspectiva de l’esquerra a Catalunya. Va dir que la situació actual no resulta encoratjadora, però també que les esquerres hem de fer una nació que no és i no ha estat mai. “Hem de crear una terra on valgui la pena quedar-se a viure. Les nostres esquerres han de ser capaces de mostrar una sensibilitat als nouvinguts que la dreta mai ha estat capaç de sentir”, va proclamar Fontana. Va acabar la seva conferència citant un vers admirable de Martí i Pol que diu: Tot està per fer i tot és possible

A continuació es varen entregar els premis UPEC 2008 a persones compromeses amb les esquerres com la Victòria Sau, feminista i psicòloga catalana, i en Josep Croanyes (Comissió per la dignitat), per la seva lluita i dedicació amb les esquerres catalanes.

Per últim, en Jordi Serrano, Rector de la UPEC, va donar per concloses les jornades d’enguany amb unes paraules d’agraïment per la feina feta i l'alt nivell assolit.
Últimes Notícies