Titular notícies
Anna Simó Catalunya i Portugal: dos pobles en una cruïlla
Anna Simó
Ahir al vespre, en acabar la presentació del Secretariat de la Unió per la Mediterrània a Barcelona, vaig assistir al sopar que el president de la Generalitat ha oferir en honor al president de Portugal, Aníbal Cavaco Silva, al Palau de la Generalitat. Va recordar que Catalunya és el territori de l'Estat que lidera les relacions comercials amb Portugal, un 30% de les que es produeixen a l'estat espanyol amb Portugal són d'empreses catalanes. Cal incrementar aquestes relacions, tal com va demanar el mateix president. Cavaco Silva és a Barcelona per inaugurar el 1r Fòrum Ibèric de Barcelona, una plataforma amb vocació de fer una cita anual a la capital catalana per debatre aspectes de les relacions entre els dos estats i incrementar el nivell de relacions.

Ahir en anar cap al sopar em va venir al cap el títol d'un llibre escrit als anys noranta, Catalunya i Portugal el 1640: dos pobles en una cruïlla. No només per la cruïlla en què ens trobem ara també Catalunya i Portugal, per la crisi i, en el cas de Catalunya, per fer definitivament el pas endavant per sortir de la cruïlla nacional. També, com recorda sovint Oriol Junqueras, com estàvem en guerra els dos pobles el 1640 per assolir la nostra independència d'Espanya i com Portugal ho va aconseguir i nosaltres no, per múltiples raons i circumstàncies; circumstàncies i anàlisis sobre què hauria passat si... que va analitzar el programa de Catalunya Ràdio "El nas de Cleòpatra", conduït per Enric Calpena i amb el mateix Oriol Junqueras i Agustí Alcoverro, l'octubre de 2006 "1640: si Portugal no s'hagués independitzat d'Espanya", que us recomano d'escoltar.

Precisament, en la primera visita oficial a un altre estat que va fer Montilla com a president de la Generalitat, el maig de 2007 a Portugal, un dels acords que es van signar va ser entre TV3 i la cadena pública portuguesa RTP per coproduir diversos documentals històrics. El primer es titularia “1640”, any en què els catalans i els portuguesos es van sublevar contra el rei d'Espanya, Felip IV, i la política centralitzadora (la 'Unión de Armas') del seu favorit, el comte duc D'Olivares. A la Guerra dels Segadors vam perdre i vam perdre els territoris de la Catalunya Nord. Portugal va restaurar la seva independència al cap de 28 anys d’iniciar la insurrecció. En quin punt es deu trobar la confecció d’aquest documental, per cert?

Font: Anna Simó
Últimes Notícies