Titular notícies
Raül Romeva Acord europeu sobre regulació financera: sí, però...
Raül Romeva

Els negociadors del Parlament Europeu acaben d'arribar a un acord amb el Consell en relació a una nova arquitectura financera europea.

La proposta, però, ha de ser adoptada formalment pel plenari del Parlament europeu, cosa que s'hauria de fer durant les properes setmanes.

Segons l'acord temporal al qual els negociadors han arribat, establirà tres noves Autoritats europees de Vigilància (per als bancs, seguretats|assegurances, pensions i mercats financers) i un Comitè europeu del risc sistèmic (CERS), que seran actius a partir de gener de 2011. Les noves autoritats reguladores tindran el dret d'intervenir sobre els mercats i d'actuar enfront de les instàncies de vigilància nacionals amb força constrenyedora.

Personalment celebro aquesta proposta d'acord obre la via a una nova arquitectura financera europea, i és un pas important, llargament esperat i reclamat pel Grup Verds/ALE, envers l'enfortiment de la regulació dels mercats financers europeus.

És evident, almenys per a mi, que l'objectiu final ha de ser evitar un eventual retorn del caos financer dels últims anys, però és precisament per aquest motiu que crec que les mesures acordades, si bé són necessàries, són insuficients.

Cal felicitar-nos pel fet que s'hagi donat la importància que mereix la creació d'autoritats de vigilància financera, i puc dir sense pudor que és gràcies a la insistència del Parlament Europeu que aquestes autoritats acabin essent realment vinculants. Per altra banda, és evident que la correlació de forces actual, fruit de les eleccions, ha fet que algunes propostes que vàrem fer des de Verds/ALE no hagi trobat el suport necessari per avançar, però malgrat tot cal recordar que algunes de les nostres propostes han estat finalment incorporades durant les converses negociadores. Per exemple, donat el permanent risc d'especulació sobre que assetja els mercats financers, els Verds vàrem proposar que aquestes autoritats financeres puguin suspendre en certs casos el comerç de productes de risc, així mateix, en cas de desacord entre les instàncies de vigilància nacionals, les autoritats europees començaran un procediment de mediació vinclant, i en cas d'urgència, aquestes autoritats també podran fer part de les seves decisions directament a les institucions financeres. Finalment, aquestes agències controlaran el risc sistèmic i desenvoluparan "tests de resistència" adaptats per a les institucions que es trobin en dificultats.

En canvi, és lamentable que el Consell hagi exigit el dret de declarar una urgència. i és també desgraciat que el Consell hagi insistit en la seva voluntat de dispersar les autoritats entre tres ciutats (Londres, París i Francfort).

Finalment, de cara a aconseguir més transparència en les normes comptables financeres, els Verds hem donat un clar suport a l'adopció de regles vinculants en matèria de comptabilitat, país per país, per a les empreses europees, cosa que lamentablement ha estat rebutjada tant pel Consell i com per la Comissió. Tanmateix, sí hem obtingut un compromís de part de la Comissió Europea a adoptar una comunicació sobre la comptabilitat, país per país, d'aquí setembre de 2011, exposant les grans línies que cal implementar per aconseguir un màxim de transparència.

image/jpeg

Font: Raül Romeva
Últimes Notícies