Avui he tornat a escoltar que el principal problema de la ciutat de Barcelona és que ha estat envaïda pels turistes. Seguien el fil d'un article d'en Quim Monzó, qui considerava que els residents haurien de marxar de la ciutat perquè el número de turistes impedia qualsevol forma de vida urbana. Jo no sé si hi ha molts o pocs turistes a Barcelona. I si mirem les xifres?.

El número de turistes a Barcelona ha crescut molt en els darrers anys, fins a situar-se en els 6,5 milions actuals. Hi ha més de quatre turistes per cada resident. La ciutat disposa també de 277.000 commutings (persones que es desplacen a Barcelona per motius de treball) i 75.000 persones que acudeixen a Barcelona a estudiar. Però el gruix més important són els excursionistes, les persones que acudeixen a Barcelona per motius no laborals i que no hi pernocten. 24,5 milions de persones (la major part d'ells, catalans) visiten els museus, els teatres, les exposicions o els restaurants de la ciutat.

Però si transformem aquestes dades en persones/dia anuals els percentatges canvien radicalment. Prenem un dia qualsevol de Barcelona. Si escollim 100 persones a l'atzar, trobaríem 83 residents, 9 commutings (residents en altres localitats que treballen a Barcelona), 2 estudiants, 4 visitants d'oci i 2 turistes. El percentatge de turistes a Barcelona sobre el volum total de persones que "usen" l'espai de la ciutat és 1,99%.

És veritat que la "intensitat d'ús" de la ciutat no és la mateixa entre els diversos col·lectius. No és fàcil estimar quin és el número mig d'hores d'estada en els espais públics de la ciutat. Segurament el número d'hores dels residents és certament baix. Però això no és tan el símptoma d'una ocupació de l'espai urbà per part dels turistes com una renúncia de la societat actual a usar els espais públics. En tot cas, si apliquem una ponderació horària, els percentatges no es modifiquen en excès. Tres quatres són residents i el percentatge de turistes es podria situar entorn el 7%. No em sembla una xifra crítica com per afirmar de forma tan rotunda que la invasió urbana ha provocat el decliu de la ciutat.
FontsLa població censada ha estat extreta de les dades de
l'INE 2009La mobilitat laboral (commuting) prové dels
Cens de 2001. No hi ha dades més actualitzades.
Els estudiants també provenen del
Cens de 2001 i segurament estan infravalorades
El número de turistes prové de l'enquesta anual de Consultur publicada per
Turisme de CatalunyaEls excursionistes són una estimació calculada en el
Pla Estratègic de Turisme de Barcelona