Se n'han dit de tots colors sobre el projecte SUMA'T d'orientació, formació i inserció laboral de joves en atur aprovat ahir al Govern després de mesos de treball tècnic.
Comencem pel principi.
La baula més feble de la cadena laboral continua sent la joventut. En els darrers 4 anys, la situació del mercat de treball ha canviat molt per al jovent per la crisi econòmica, s’ha passat de tenir com a principals problemes la precarietat, la temporalitat i la rotació a tenir un gran problema: tenir o no tenir feina. En qüestió de xifres, la desocupació de la gent jove de 16 a 29 anys de Catalunya el 1r trimestre del 2007 se situava en el 8,8%, i altres dades del tercer trimestre de 2009
l’atur per als menors de 25 anys era d’un 38,2%, amb una diferència de més de 22 punts sobre la resta de franges d’edat (dels 25 a 54 anys, la taxa d’atur era del 15,8% i un 9,8% per als majors de 54 anys), molt per sobre de la resta de països de la UE. A grans trets, més d’una tercera part dels i les joves que tenen voluntat de treballar no poden tenir accés a una ocupació.
Se suposa que tothom tenim clares, a banda de les xifres exposades,
tres coses bàsiques sobre fracàs escolar, desocupació i joventut. La primera és que les empreses necessiten que els seus treballadors i treballadores o futurs treballadors s'adaptin millor a les demandes del mercat, mentre que la realitat és que sovint el nostre capital humà està abandonat a la seva sort perquè hi ha una baixa qualificació i fracàs escolar (
més d’un 33% de gent jove sense el graduat en ESO). La segona és que
oferir instruments específics per al jovent per afavorir els seus processos d’emancipació i d’accés a l’ocupació és més eficient que utilitzar eines generalistes, i que cal prioritzar, doncs, les accions formatives per a col·lectius amb especial situació de desigualtat com la gent jove en situació de fracàs escolar. I la tercera és que
un país no es pot permetre tenir joves que no es formen, no treballen i no aporten res a la societat ni a ells mateixos.
Doncs el perfil de les persones joves beneficiàries del SUMA'T, unes 5.000 inicialment, és el d'una persona menor de 25 anys en situació de fracàs escolar, que no hagi finalitzat l'Educació Secundària Obligatòria i que estigui inscrita en l'Oficina de Treball com a demandant d'ocupació no ocupada. El Govern subvencionarà tot el cost de l'orientació i la formació i el contracte serà un contracte per a la formació d'una durada de 6 mesos en què el Govern subvencionarà el 70% del salari, no una beca per al treball en pràctiques no remunerat que encobria una relació laboral com es feia fins ara. Els joves contractats percebran el salari segons el conveni col·lectiu de l'empresa, és a dir, en els sis mesos contractats tindrà la mateixa protecció social que la resta de treballadors i, pel que fa a l'empresa, aquest tipus de contracte està bonificat amb un estalvi del 100% de les cotitzacions a la Seguretat Social. Si a l'acabament del contracte per a la formació, l'empresa decideix contractar de forma indefinida a la persona jove també comptarà amb una bonificació per la transformació del contracte temporal en indefinit.
I si esperem a avaluar aquesta mesura d'aquí a sis mesos abans de rebutjar-la d'entrada? I si la rebutgem, hi contraposem una alternativa? I si diem les coses pel seu nom i parlem de contracte per a la formació en lloc de subvenció o subsidi?