Un total de 150.346 electors catalans que resideixen a l'estranger no podran votar en les eleccions catalanes del 25 de novembre i només 16.271 amb dret a vot han pogut superar el primer tràmit de l'anomenat 'vot pregat' i tenen alguna esperança de rebre a temps les paperetes que els permetin votar el 25-N, segons ha indicat la Federació Internacional d'Entitats Catalanes (FIEC). Això representa, que poden rebre les butlletes només un 10,38% del total de catalans inscrits al CERA (Cens Electoral de Residents Absents), que és de 156.617. Un 89,62% dels electors exteriors catalans es quedarà sense poder votar.
La darrera reforma de la Llei Orgànica del Règim Electoral General d'Espanya (LOREG) ha augmentat la complexitat per al vot a l'estranger, principalment introduint el vot pregat i impedit la identificació del votant amb un passaport espanyol vigent. El vot pregat és una trava per exercir el dret a vot, el qual hauria de ser reconegut a tot aquell que s'hagi inscrit en el registre consular.
És per tot plegat que he presentat una pregunta a la Comissió Europea en els següents termes:
Creu la comissió que la reforma de la LOREG és una limitació al principi de lliure circulació de persones de la Unió Europea? ¿Considera que el vot pregat limita el dret a vot dels residents a l'estranger i la participació ciutadana? ¿Instarà Espanya a modificar la LOREG, per eliminar el vot pregat, introduir mecanismes flexibles digitalitzats de votar i permetre el vot amb el passaport?