Corrupció a l'Estat espanyol i a Catalunya? Sí, als passadissos de Brussel.les i Estrasburg se'n parla, i la preocupació és alta.
Així doncs, adjunto a continuació les quatre preguntes que acabo de presentar sobre Llei de Transparència, Cas Bárcenas, ITV, i Cas Pallerols. Totes elles amb la confiança que la Comissió sigui més concreta que fa uns dies, i no ho resolgui amb un 'això és un tema intern'. No ho és. És un problema que afecta a la línia de flotació de la democràcia, també europea. És molt més que una crisi política, és una crisi de sistema, de dimensions mai conegudes.
Pregunta 1: sobre la proposta de Llei de transparència a l'Estat espanyol:
Davant la creixent onada de denuncies i acusacions de corrupció que arriben fins el mateix president del govern, Mariano Rajoy, i tenint en compte la Comunicació de la Comissió "Una Política Global de la UE contra la Corrupció", voldria fer notar a la Comissió Europea alguns trets de la proposta d'avantprojecte de la llei de Transparència, Accés a la informació pública i Bon Govern presentada pel govern d'Espanya.
Pregunta 2: sobre el Cas Bárcenas
"Espanya continua lluitant contra la crisi econòmica més punyent de l'era democràtica, en un moment en què gairebé totes les seves institucions, des de la monarquia fins al poder judicial, mostren signes de putrefacció". Aquesta frase correspon a l'editorial del Financial Times el dilluns 4 de febrer.
Pregunta 3: Cas ITV Tràfic d'influències
El fiscal anticorrupció Fernando Maldonado va demanar, dilluns 4 de febrer de 2013, a la jutge de Barcelona, Silvia López Mejías, la imputació del president del grup parlamentari de CiU i secretari general de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), Oriol Pujol Ferrusola, així com la inhibició al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). La raó de tal imputació tindria a veure amb una suposada trama formada per empresaris i càrrecs polítics per adjudicar, de forma irregular, estacions d'inspecció de vehicles.
Els informes de la Unitat de Vigilància Duanera, dependent de l'Agència Tributària, assenyalen que Oriol Pujol, suposadament, hauria participat com a accionista, mitjançant el consultor Sergi Alsina, a l'empresa Upprime Energy, amb la qual es pretenia aconseguir de forma fraudulenta l'adjudicació d'una estació d'inspecció tècnica de vehicles (ITV) i entrar en el negoci de l'eficiència energètica.
Coneix la Comissió aquest cas de corrupció?
Vista la seva Comunicació sobre lluita contra la corrupció, creu que l'acusat Oriol Pujol ha de dimitir del càrrec per permetre un tràmit judicial just sense influències polítiques? ¿Considera que l'activitat portada per Oriol Pujol viola la Directiva de 2004/17/CE sobre adjudicació de contractes? En la modificació de la Directiva, s'introdueixen mesures per a evitar el tràfic d'influències? Considera que aquest cas de tràfic d'influència perjudica considerablement el Mercat Únic de la UE?
Pregunta 4: Cas Pallerols
El passat dimarts 8 de gener de 2013, es va assolir un acord respecte al procediment del cas Pallerols, pel qual els processats, entre els quals figuren alts càrrecs i militants del partit Unió Democràtica de Catalunya com Josep Antoni Duran Lleida, van acceptar desviar fons de la Unió Europea destinats a cursos de formació per a aturats a través de les societats de l'empresari andorrà Fidel Pallerols.
El pacte ha estat possible després que el ministeri públic, que inicialment sol·licitava per als processats penes de fins a cinc anys de presó -l'Audiència de Barcelona va fer una petició inicial de 11 anys-, s'hagi avingut a rebaixar la condemna a quatre d'ells, retirar els càrrecs a dos més i reduir les indemnitzacions. Concretament, el ministeri públic ha rebaixat a 388.000 la suma defraudada, ja que inclou en aquesta xifra només les quantitats que es consideren totalment acreditades, enfront dels prop de 600.000 euros en què inicialment xifrava el desfalc. D'aquests 388.000 euros, el fiscal reclama a UDC que respongui com partícip a títol lucratiu de 200.000 euros i, en qualitat de responsable civil subsidiària, dels 100.000 que va desviar el seu exsecretari d'organització, Vicenç Gavaldà.
El pagament de la responsabilitat civil per part d'UDC comporta assumir que es va embutxacar part de les subvencions europees. Els acusats han reconegut que entre els anys 1994 i 1999 van concedir a Fidel Pallerols diversos milions d'euros en subvencions del Departament de Treball amb el compromís de lliurar part d'aquestes sumes per al finançament del partit democristià.
El Programa Mundial contra la Corrupció de les Nacions Unides defineix la corrupció com un «abús de poder per obtenir guanys privats». Segons aquesta definició, tant UDC i com el seu líder Duran Lleida, podrien ser considerats corruptes.
Coneix la Comissió aquest cas? ¿Tenia alguna sospita la Comissió del desviament de fons de la UE? Creu que l'OLAF hauria d'haver intervingut prèviament? ¿Considera que la rebaixa de les penes és excessiva? Considera que l'acord és insuficient coneixent la comunicació "UNA POLÍTICA GLOBAL DE LA UE CONTRA LA CORRUPCIÓ"? Quines mesures adoptarà perquè no es tornen a produir aquests fets?