Titular notícies
Del consumisme al decreixement: quins són camins cap a la sostenibilitat?
Andri Stahel, expert economista, reflexiona sobre la necessitat de l'economia de decréixer sostingudament
Ahir a la tarda, l’Ateneu Barcelonès, va aplegar la tercera tertúlia organitzada per la UPEC, sota el títol Del consumisme al decreixement: quins són camins cap a la sostenibilitat?
En Marcel Cano, filòsof, col·laborador de la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat de la UPC i moderador de l’acte, va iniciar la tertúlia fent referència al problema del consumisme amb un resultat d’endeutament. A més, va insistir en què el consumisme no solsament és una dinàmica econòmica sinó també és una manifestació de la nostra cosmovisió, de la nostra cultura.
Després d’una breu introducció d’en Marcel Cano, va passar la paraula al ponent Andri Stahel, Doctor en ciències socials i col·laborador de la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat de la UPC. Stahel va encetar el seu discurs parlant del capitalisme i la seva lògica és créixer, tot i que “l’univers és l’únic sistema conegut que creix infinitament”.
Va basar la seva explicació en el filòsof Aristòtels i el seu terme OIKONOMIA, que vol dir la gestió de la casa, en termes econòmics, el valor d’ús de les coses, i la seva relació amb l'esfera mercantil o CREMATÍSTICA, relacionada amb el valor d'ús.
També va parlar del desig com a motor del consumisme i com es crea una sensació de frustració per no poder aconseguir allò que es desitja. “Quan més produeixes, més pobresa generes. Per reduir la pobresa, hem de reduir el desig. Tenir més, no vol dir viure millor, perquè quan més tenim més temps necessitem i no disposem de tot el que voldríem... tot això crea frustració”, va concloure Stahel.
Després de la xerrada es va donar pas a un debat molt participatiu entre els assistents que va finalitzar amb un aperitiu.

Últimes Notícies