Titular notícies
Carme Porta La llengua, la correcció, la visibilitat i l'artifici
Carme Porta
S'ha generat els darrers dies un debat que de forma cíclica es repeteix: la llengua i allò políticament correcte. Jo em confesso incorrecta políticament en molts aspectes, la correcció política, al meu entendre, només ha servit per a que molta gent amagués allò que pensava realment més que no per a fer pedagogia de la necessitat d'acceptació de l'altre, d'allò aliés, de la diferència. Allò polñíticament correcte i la igualtat sense límits ens ha portat a la invisibilitat d'aquells sectors socials que la necessitàvem i la reclamem.

Doncs bé, a l'entorn de l'ús de la llengua la recent nomenada i nova presidenta de l'Institut Català de les Dones, fa uns dies deia al seu bloc: “Jo no parlo masculí ni femení, la llengua em dóna tots els recursos que necessito, també el genèric”. Allò genèric que es dóna per bo i per políticament correcte... aquesta forma de fer més que correcte segons les nostres normes lingüístiques és evident que invisibilitza les dones, que ara per ara som la majoria social a Catalunya. Per tant, si fem cas de les majories poder haurem de començar a utilitzar el genèric femençi per nomenar tota la ciutadania: les dones d'aquest país doncs seran a partir d'ara el total de la població... estic segura que això aixecaria moltes ampolles i que a totes les tertúlies(siguin mediàtiques o veïnals) els homes protestarien per la seva invisibilitat, cosa lògica i normal, al meu entendre. Per tant, que més lògic, normal o just que nomenar les coses pel seu nom i tulilitzar tots, tots, els recursos que la llengua ens dóna per donar espai físic i simbólic a tota la ciutadania?

 

La nova presidenta, opinava que això significa que “qui parla destrossi un text amb això tan artificiós i absurd de posar les paraules en masculí i femení” així doncs si les normes lingüístiques les han fet homes que van decidir que el genèric masculí ens representava a tohom no hem de posar en dubte aquestes normes? No posem en dubte les normes que ens semblen absurdes i il·lògiques com a país, en l'ús de la nostra llengua pròpia? Doncs aquesta n'és una més! Crec que les dones ens sentim més representades i lliures quan se'ns reconeix i anomena i només cal posar petits exemples: en un curs de primària van asistir a una activitat externa, quan van tornar, en els comentaris a classe les nenes van dir “ens ha agradat però només parlàven de nens, i les nenes?” així doncs, aquest genèric correcte ni agrada ni representa, per tant cal actuar en positiu i utilitzar les paraules amb normalitat, sense artifici, utilitzant tots els recursos que ens dóna la nostra malmesa i rica llengua i visibilitzant totes les persones sense excepció.

  Publicat a 30º

Font: Carme Porta
Més sobre...: feminisme
Últimes Notícies