Titular notícies
Miquel Iceta Esprint final
Miquel Iceta

Començo l’actualització setmanal del meu Diari solidaritzant-me amb els afectats pel terratrèmol de Llorca que ha posat novament en un primer pla la necessitat d’uns poders públics forts, eficients i solidaris, com ens recorda Carles Ramió en el seu article “Terremoto de Estado”.

Avui és el penúltim dia per publicar enquestes preelectorals. Referides a la ciutat de Barcelona, totes constaten una reducció molt significativa de la distància entre Xavier Trias i Jordi Hereu, com podeu veure en el gràfic que trobareu tot seguit amb les dades corresponents al nombre de regidors. Demà podrem veure si l’enquesta que publicarà El Periódico de Catalunya confirma aquesta tendència. La majoria d’enquestes coincideixen a dir que la distància és només de quatre o cinc punts. Queda clar que votar Jordi Hereu és la única forma d’evitar la victòria d’un candidat feble, atrapat pel pacte CiU-PP i incapaç d’oposar-se a les retallades socials anunciades per Artur Mas i el seu govern.

Us convido a visitar la web electoral de Jordi Hereu, a llegir l’entrevista a que li fa Blanca Cía a El País, i a visitar les webs electorals de tots els candidats i candidates socialistes a través de l’agregador Municipals 2011. Aquí sota hi trobareu la foto de suport de Pasqual Maragall a la candidatura de Jordi Hereu.

La setmana acaba amb la celebració ahir d’una multitudinària manifestació contra les retallades socials que el govern de CiU està decidit a impulsar peti qui peti. Des d’aquest punt de vista, cada vot que rebi CiU serà esgrimit a partir del dia 23 com a argument en favor de la política de retallades. Vegeu les cròniques de la manifestació a El Periódico de Catalunya de Neus Tomàs “Els afectats per la retallada clamen a un Mas inflexible” i Antoni Fuentes i Fidel Masreal “Reunió de cabrejats”, l’editorial d’El Periódico de Catalunya “Avís del carrer“, l’article de Carles Pastor “¿Però qui assessora el president Mas?”, les cròniques de la manifestació a El País de Rebeca Carranco i Pere Ríos “45.000 voces contra el tijeretazo” i Maiol Roger “Mas se mantiene firme en los recortes y critica a los sindicatos”, i els articles de Joan Carles Gallego “Els nostres drets no es toquen”, Guillem López Casasnovas “Legitimitat fiscal de la retallada”, Vicenç Navarro “Los debates mediáticos sobre los recortes: comparando la Gran Bretaña con Cataluña” i David Lizoain “Los recortes desequilibrados de Artur Mas”.

Aquesta setmana també ha estat notícia la votació al Congrés dels Diputats sobre el Fons de Competitivitat. No deixa de sorprendre que ningú es plantegi la següent pregunta “¿Per què CiU va preferir perdre una votació a guanyar-la, acceptant l’esmena que el PSC havia negociat amb el PSOE i que suposava un indiscutible pas endavant?”. Sobre la posició del PSC no us hauríeu de perdre el magnífic article de Joaquim Nadal “El fons del Fons”, l’entrevista a Daniel Fernández que li va fer Jordi Basté a Rac1 i l’article de Francesc Vallès “Lliçons de catalanitat”, i les opinions de Carles Pastor “Una miopia política incommensurable”, Xavier Sardà “El Govern, el sainet i el sacramental” i Jordi Font “Mèu, mèu, prou”.

També us interessaran els articles d’Enric Company “CiU resucita el tripartito”, Joaquim Coll “¿Quina mena d’espanyols som?” i Miquel Roca “¡Qué vergüenza!”, en el que constata com el bloqueig a la renovació del Tribunal Constitucional imposat pel PP només tenia com a objectiu garantir una sentència que alterés el pacte estatutari.

Ja en l’àmbit de la política espanyola, assenyalar també que la majoria d’enquestes publicades apunten a una victòria del PP en les properes eleccions autonòmiques i municipals del proper diumenge. Si es confirma aquesta tendència el PSOE seria no només incapaç d’aturar la tempesta blava (que arribaria també a Barcelona de la mà de Xavier Trias) sinó que es trobaria en una posició molt difícil per equilibrar una asfixiant hegemonia conservadora del PP en gairebé totes les institucions. D’això parla precisament l’editorial d’El País “Vísperas de cambio“. No cal dir que confio que aquests auguris no es confirmin i que, a Barcelona i a Catalunya, siguem capaços de contenir la pressió del PP i d’altres opcions que estan fent plantejaments populistes i xenòfobs.

Sobre el PP us interessarà l’opinió d’Ignacio Escolar “La rima estridente”. Al voltant de les reaccions a la sentència del Tribunal Constitucional sobre Bildu podeu llegir “El mundo al revés” de Javier Pérez Royo. Sobre els plantejaments econòmics de la dreta espanyola podeu llegir els articles de Reyes Mate “Bajo los puentes de París” i Enrique Gil Calvo “La desigualdad y sus eufemismos”.

Sobre l’enfocament ortodox (neoliberal) de les polítiques econòmiques, no us hauríeu de perdre els articles de Joaquín Estefanía “El gran saqueo” i Manuel Rivas “‘No future’”. Sobre els tòpics al voltant de la reforma laboral hauríeu de llegir l’article de Marcos Peña i Francisco González de Lena “Los lugares comunes más comunes”. Us interessarà la polèmica al voltant de les mútues laborals de salut que han mantingut Octavio Granado “Escándalos y mútuas” i Vicenç Navarro “Mútuas patronales y complacencia”. Sobre política energètica no us hauríeu de perdre l’article “Por una política energética realista” de Jordi Ortega.

El rescat de Grècia, Irlanda i Portugal està resultant injust, onerós i ineficaç. El cas grec hauria de provocar una revisió profunda del plantejament. Ho podeu comprovar en l’editorial d’El País “Colapso griego” i en els articles de Manel Pérez “Un esquema de rescate que hace agua”, José García Montalvo “El embrollo griego”, Josep Oliver Alonso “Finançament, deute i Grècia”, José García Montalvo “Grecia o la imposibilidad del euro ” i Javier Ayuso “Un nuevo modelo de rescate”.

Trobareu interessants visions crítiques dels plantejaments econòmics dominants a “¿Democracia o finanzas?” de Robert Skidelsky, “La creciente impopularidad de la Unión Europea” de Vicenç Navarro, “La imprudencia de las élites” de Paul Krugman i “El viraje a tiempo del FMI” de Joseph E. Stiglitz.

Sobre qüestions relatives a la política internacional us convido a llegir els articles “Europa dimitida” de Jordi Vaquer, “Descubra las diferencias” de Lluís Bassets (per contrastar les presidències d’Obama i Bush), “Síria marca la diferència ” de Xavier Ferrer i “Sabiduría y democracia en el Tíbet exiliado” de Jamin Jahanbegloo.

També Lluís Foix recomana amb vehemència el nou llibre de Rafael Jorba “La mirada del otro”. Precisament també Lluís Foix parla d’un dels temes abordats en aquest llibre en el seu article “La emigración global“, tema també analitzat a “El abismo xenófobo” de José Ignacio Torreblanca i “Falses fronteres” de Toni Cruanyes.

Sobre debats de fons no us hauríeu de perdre els articles “Refundar el capitalisme?” de Joan Majó, “El socialista que cargaba una piedra” de José Andrés Torres Mora, “La política paralizada por el miedo” de Germán Cano, “Una generación se despide” de Manuel Cruz, “Cinco razones por las que Europa se resquebraja” de José Ignacio Torreblanca i “El futur de les nostres idees”, traducció al català del pròleg de Martine Aubry al llibre de reflexions impulsat pels socialistes francesos “Pour changer de civilisation”, publicat fa ben poc per l’editorial Odile Jacob.

“Perles” del programa del Polònia emès el 12 de maig, resum crític realitzat per Núria Iceta. Podeu trobar totes les Perles del Polònia aquí, amb imatges, vídeos i tot.

LES PERLES
- El gran Felip Puig, després de la velocitat variable, s’ha posat amb la prostitució variable… els diu a un grup de prostitutes entusiasmades amb la seva visita: “què us penseu, que sóc el Berlusconi?”

EL MILLOR
- La batalla del mercat. Tooooots els candidats a l’alcaldia de Barcelona amb la seva fal·lera tradicional pels mercats i per les fotos amb nens. “Nadó a la vista!” [Per cert, que tots els caps de premsa dels candidats portin les mateixes ulleres que s’assemblen tant a les del cap de premsa del President Mas és una casualitat, oi?]

SURREALISTA
- Rajoy és clavadet al núm. 2 d’Al-Qaeda i clar… com estan de crescudets els americans… me li han enviat els Seals!

ARXIU HISTÒRIC (11/5/06)
- La segona lliga… de Rijkaard… amb uns desconeguts Joan Laporta, Artur Mas… com passa el temps!

LA IMATGE DE LA SETMANA
- Artur Mas i José Montilla amb faldilla escocesa, molt bo, i la mimetització del totiquediscurs entre tots dos també!

LA FRASE DE LA SETMANA

- Montilla: “Després de 30 anys a l’Ajuntament jo només de pensar en el traslladu em poso malalt”

ALGÚ HO HAVIA DE DIR [Joan Tardà]
- Fer cua per comprar cafè és de burros… perdoneu, però algú ho havia de dir!
- Quan fiques el farcit en una funda nòrdica, sempre hi ha una punta que et queda rebregada… perdoneu, però algú ho havia de dir!

LʼESTÀVEM ESPERANT
- El video de la captura/assassinat de Bin Laden… ah, és que ja és pinícul·la! I el director és Pedro Almodóvar! I la versió Woody Allen amb Bin Laden al psiquiatra com un hipocondríac dels seus?? Extraordinari! Que preferiu James Cameron rotllo Titanic? Ideal per acabar “al fons del mar”… si és que Hollywood és ple de recursos!

LA PICADA D’ULLET
- Per fi se sap tot: resulta que els magistrats del Suprem i del Constitucional que discutien sobre Bildu eren els mateixos! Capaços de defensar postures contràries a conveniència i amb alguna brometa molt oportuna: “ya han condenado el terrorismo, qué más les podemos pedir, que se hagan del Real Madrid?”

KA FORT
- “O nostre o de ningú” Abans que perdre l’Ajuntament de Barcelona, Iceta prefereix volar-lo! Des de l’altra banda de la plaça Sant Jaume el pobre Trias no se’n sap avenir… ell que ja havia començat les celebracions amb crispetes…. I més fort encara Montilla dient “home, potser has estat una mica dràstic, no? Podíem haver avisat abans l’Hereu”… Hereu? Com un au fènix surt de les primàries, de la runa de l’Ajuntament i del que faci falta!

LA NOVETAT
- Eva Hache, francament prescindible #alguhohaviadedir.
- Alberto Fernández Díaz i Ricard Gomà, candidant-se.

EXCLUSIVA!
- Ja sabem on és Bin Laden! Del fons del mar ha passat a l’infern (res de paradissos amb setanta verges a disposició)… i allà s’ha trobat amb Franco!



ZW 259
Recomanacions d’enllaços al servei de la reflexió i l’acció política i social realitzada pel meu amic Antoni Gutiérrez-Rubí.

http://www.dsw-online.org

La Fundació Alemanya per a la Població Mundial (DSW) és una organització internacional de desenvolupament, que va ser fundada l’any 1991 com una fundació privada sense afany de lucre.

En un dels seus informes, els indicadors estudiats assenyalen que, a mitjans de 2011, la població mundial arribarà als 7 mil milions d’habitants. Altres dades recopilades pels seus experts en demografia ens diuen que cada segon arriben al món 2,6 nens, la majoria en països emergents, on es concentra el 82% de la població mundial. El major creixement demogràfic es registra a l’Àfrica i és a Europa on els índexs de natalitat s’estan reduint any rere any.

Un dels objectius de DSW és ajudar a la gent a sortir de la pobresa. Amb aquesta finalitat, donen suport a la planificació familiar i projectes de salut sexual i reproductiva a l’Àfrica i Àsia. La premissa és simple: “només si les persones són capaces de protegir-se d’embarassos no desitjats i de la SIDA tenen l’oportunitat de portar una vida més sana i millor “. En aquest sentit, arribar als joves és la clau. “Els joves són els pares del matí i crucials en el desenvolupament del seu país. Invertir en la seva salut significa invertir en un futur millor “.

A més de la seu a Hannover, DSW té oficines a Etiòpia, Kènia, Tanzània i Uganda, així com una Direcció d’Afers Internacionals a Brussel·les i una oficina d’enllaç a Berlín.

ZV (Zona Vídeo). LOOP/Screen from Barcelona 2011. Novena edició d’aquest Vídeo Art Festival que ofereix una àmplia agenda amb propostes audiovisuals, tallers, conferències…a més de la Fira LOOP, amb un panorama de tendències contemporànies que es donen en les imatges en moviment a través d’una selecció de 40 galeries i 40 artistes.


Font: Miquel Iceta
Més sobre...: Política
Últimes Notícies