El post número 1.000 del meu Diari recollia la meva conferència “Els reptes del 12è Congrés del PSC” (que també recull el meu bloc congressual) i al mateix temps obre una nova etapa del meu Diari a Internet que progressivament anirà deixant de ser un recull setmanal de premsa amb comentaris meus i esdevindrà sobretot un lloc per compartir la meva manera de veure les coses. Després de 8 anys vull alliberar-me de la feixuga feina de documentalista i ara que ja han passat les eleccions generals que tanquen aquest cicle electoral advers pels socialistes, i quan s’obre el temps de debat, el temps de canvis, també és un bon moment per canviar l’orientació del meu bloc. Com la majoria de canvis, els canvis del meu bloc seran progressius i per això avui encara hi trobareu una bona colla d’articles.
Seguint amb el debat precongressual del PSC us convido a llegir l’entrevista que em va fer Pere Martí a l’ARA i l’entrevista a Joaquim Nadal que li fa Joan Trillas a El Punt Avui. Considero del tot imprescindible la lectura de l’entrevista a Isidre Molas que li fa Oriol Bartomeus en la revista de la Fundació Rafael Campalans (compte! l’arxiu pesa 1,7 MB).
Per analitzar el resultat de les eleccions generals a Catalunya considero imprescindible que llegiu l’anàlisi d’Oriol Bartomeus. M’han interessat molt les opinions d’Albert Sáez “El PSC no se’n surt”, Josep Ramoneda “Una debacle y algo más”, Antonio Franco “Una Catalunya nova i diferent” i Toni Soler “La partida clau”.
Sobre la lectura que CiU ha fet dels resultats a Catalunya com a aval de la seva política de retallades us convido a llegir els articles de Joan Subirats “Si has guanyat, pots fer el que vulguis?”, Gran Wyoming “Confundir las cosas”, Román Orozco “Fraude democrático”, Alfons Quintà “Mas, atemorit davant les retallades sanitàries” i Joan Subirats “¿Nos basta con la autoridad y el esfuerzo?”.
Sobre el pacte fiscal proposat per CiU us convido a llegir els articles: “Pacte fiscal: garantia federal o (des)concert” de Rocío Martínez-Sampere, “Expolio nacional o expolio fiscal” de Vicenç Navarro i “¿Tres en uno?” de Xavier Vidal-Folch.
Sobre els resultats de les eleccions generals a Espanya i les seves conseqüències us convido a llegir els articles: ”Fidelidad y fuga” de José Juan Toharia, José P. Ferrándiz i Josep Lobera (anàlisi dels fluxos de vot 2008-2011), ”La izquierda volátil sigue decidiendo, pero…” de César Molinas, “Mariano Rajoy: cuatro sugerencias” de Joan Majó, “El PSOE s’enfonsa tot sol” de Carles Pastor, “Aunque sea tarde” de Jordi Gracia, “Cómo superó el SPD la catástrofe” de Juan Gómez, “¿De qué sirven las elecciones?” d’Ignacio Sánchez-Cuenca, “Carta a los Reyes Magos” de Juan-José López Burniol, “Tranquilo, presidente” de Luis Arroyo, “Herencia recibida” de Javier Pérez Royo i “Un ‘banco malo’” de Joaquín Estefanía.
Temps tindrem de parlar sobre el proper Congrés Federal del PSOE que tindrà lloc els dies 3, 4 i 5 de febrer. Serà també un Congrés pel debat i, sens dubte, un Congrés de canvis.
Sobre la crisi de l’euro i la resposta de la Unió Europea a aquesta crisi podeu llegir: “La crisis, el sirviente y la cinta blanca” d’Enrique Gil Calvo, “Una moneda, más Estado” de Santos Juliá, “Escenas de la lucha de clases en la UE” de Carlos Carnero, “Llevamos 18 años presos del error” de Xavier Vidal-Folch, “El depredador, la presa y el jefe de la manada” d’Anton Costas i “El coste del euro… y de fallos en las políticas” d’Angel Laborda.
Sobre l’orientació de les polítiques econòmiques podeu llegir: “El regreso del conservadurismo económico” d’Anton Costas i Xosé Carlos Arias, “Los recortes sociales son enemigos del empleo” de Raymond Torres, “El insuficiente debate en la socialdemocracia sobre la política económica a seguir” de Vicenç Navarro, “Recuperar la ambición” de David Lizoaín, “La desigualdad tóxica” de Moisés Naím i l’entrevista a Ignacio Ramonet d’Ana Flores.
Estic llegint amb gran interès el llibre de Josep Borrell i Andreu Missé “La crisis del euro. De Atenas a Madrid” publicat per Ediciones Turpial que es presenta a Barcelona el proper dimarts 29 de novembre a les 19.30 hores a la llibreria Excellence (Balmes 191). A finals de mes es publicarà el llibre “La ideología del miedo” de Joaquín Estefanía, editorial Galaxia Gutemberg, del qual avui El País en publica un extracte. Segur que també serà de gran interès.
I com que haurem de llegir molt, compartir moles idees i treballar-les en comú, us convido a participar de la iniciativa d’Antoni Gutiérrez-Rubí i Jaume Bellmunt “Taller de política“.
Quan les brases de la polèmica desfermada per les declaracions de Peces Barba semblen haver-se apagat, Joaquim Coll en el seu article “La Ibèria que no va poder ser” explora les arrels històriques del tema.
Avui descobreixo amb alegria que dissabte o diumenge vinent podré adquirir el darrer disc de Marina Rossell cantant Georges Moustaki. No me’l perdré per res del món. Gràcies, Marina!
I acabo avui amb la trista notícia de la mort de Roberto Dorado, recordat avui per José Félix Tezanos a El País.
“Perles” del programa del Polònia emès el 24 de novembre, resum crític realitzat per Núria Iceta. Podeu trobar totes les Perles del Polònia aquí, amb imatges, vídeos i tot.
[LES PERLES]
♦ Angela Merkel parla amb el rei sobre els pròxims nomenaments de ministre… però el rei no ho ha pillat, i li sembla que és Mariano Rajoy vestit de dona… ai senyor…
♦ El Papitu vota Coalición Canaria #xist
♦ Molt bo, Esperanza Aguirre s’erigeix en cap de l’oposició “como el PSOE está muerto, alguien tiene que hacerlo… os estaré vigilando”
♦ Extraordinari Tardà fent de cicerone de Bosch per anar a Madrid “agafa una rebequeta, que allà a les nits fot fresca”. Al bar del costat del Congrés (tipus Manolo del Graset) se l’estimem molt, ja el trobaven a faltar “El Tardà será todo lo independentista que tu quieras, pero es un cachondo…perdoneu però algú ho havia de dir!” Fins i tot li reclamen una actuació tipus Club de la Comedia amb els seus particulars “perdoneu però algú ho havia de dir” (veieu secció més avall)
[ARXIU HISTÒRIC] (18/11/10)
“Programes electorals o instruccions del DVD?” La pregunta del dia a L’Hora del lector, de difícil elecció, certament. Gimfi no, s’espera a que surti la pel·lícula, Monzó encara està amb el del PSUC del 1980, i prefereix les instruccions del DVD.
[SURREALISTA]
La profecia del conte… ZP i Chacón no fan cas de Rubalcaba i quan les campanes toquen les 12h tot es volatilitza, el cotxe oficial es converteix en una carbassa, Chacón en un ratolí.
[EXCLUSIVA!]
Mariano Rajoy, en plan Gila, pare de la “telefonia sin hilillos”.
[MALA LLET]
Segons Josep Cuní, la causa de la davallada del PSC és, naturalment, la plantada de Carme Chacón al seu debat, el millor debat, el debat més important del món.
[MALAGUANYAT]
Herrera i Coscu amb el seu particular triplet (d’1 a 3 diputats), no acaben d’estar contents, no?
[LA PICADA D’ULLET]
Molt bona la fiestuqui que li munta Mas a Duran amb tots els “ofesos” de la seva campanya: bisbes, mohameds, andalusos i gais…. quanta més canya els dóna, més vots, tu!
[ALGÚ HO HAVIA DE DIR]
♦ L’Oriol Junqueras em mira raro… perdoneu, però algú ho havia de dir!
♦ A la TDT li sobren 70 canals… perdoneu, però algú ho havia de dir!
♦ Tirar los escuradientes al suelo hace asco… perdoneu, però algú ho havia de dir!
♦ Los entrepanes de calamares son muy secos… perdoneu, però algú ho havia de dir!
[LA FRASE DE LA SETMANA]
Chacón: “I així…. qui serà el proper líder del PSC?” Iceta “Espero que jo”
[LA IMATGE DE LA SETMANA]
Mariano Rajoy emulant American beauty, però amb pètals blaus en comptes de vermells, extraordinari!
[KA FORT]
El President Mas sobre el PSC: “Es parla d’un suïcidi col·lectiu, o pitjor, posar-se en mans de l’Iceta”
[L’ESTÀVEM ESPERANT]
Duran i la seva bateria, celebrant el triplet. I mentrestant, el president Mas a la seva “ara entenc que no us manifestàveu contra les retallades, sinó que en volíeu més”.
ZW 283 Recomanacions d’enllaços al servei de la reflexió i l’acció política i social realitzada pel meu amic Antoni Gutiérrez-Rubí. Avui, per recuperar el retard, hi trobareu el ZonaWeb 283 i a continuació el ZonaWeb 284.
‘Tuderechoasaber’
www.asktheeu.org
Aquest és un projecte que us pot interessar. Durant els últims mesos, hem estat testimonis de com la societat espanyola ha reclamat als seus polítics i gestors que millorin la qualitat de la democràcia espanyola i que siguin responsables i honestos a l’hora de retre comptes sobre la seva acció de govern. Una de les reivindicacions més repetides ha estat la necessitat de millorar la transparència i, és per això, que neix ara “Tuderechoasaber”, un web que servirà per ajudar les persones a obtenir informació pública de les institucions espanyoles i també per mesurar el nivell de transparència de les mateixes i poder així exigir, amb dades a la mà, una completa rendició de comptes.
La iniciativa servirà per enviar sol·licituds d’accés a la informació a les diferents institucions públiques espanyoles, aquestes sol·licituds quedaran publicades i qualsevol persona podrà consultar-les i donar-los suport. Serà també una eina per pressionar el pròxim govern perquè aprovi per fi una llei d’accés a la informació amb totes les garanties avalades pel Consell d’Europa i per gairebé 90 lleis en tot el món.
Aquesta eina ha demostrat la seva eficàcia en altres països (Regne Unit, Alemanya, Xile, Unió Europea) i a Espanya, tot i ser l’únic país d’Europa amb més d’un milió d’habitants que no compta amb una llei d’accés a la informació pública, també pot ser eficaç.
Per aconseguir tot això necessiten el màxim suport, és per això que han creat una proposta de finançament col·lectiva presentada a Goteo, on també es descriu la iniciativa. A Goteo es pot aportar ajuda assumint alguna de les tasques o fent una aportació econòmica en la línia d’altres projectes que es recullen.
La iniciativa està impulsada per Access Info Europe amb David Cap i Victòria Anderica, els quals han desenvolupat ja a nivell de la UE, www.asktheeu.org.
ZV (Zona Vídeo). L’11 de novembre neixia UTOPIA tv, un projecte de televisió online creat pels periodistes Enrique Meneses, Kike Álvarez, Pepa González, Lola García-Ajofrín i Rosa Jiménez Cano. Tot i que ja va començar la seva emissió en proves el 15 d’octubre, divendres 11 va ser el dia triat per començar les seves emissions regulars. Per Enrique Meneses, el “inductor” del projecte, “el primer és la idea i després els diners”. UTOPIA TV ja compta amb mig centenar de voluntaris entre periodistes i tècnics en informàtica i noves tecnologies.
Per acabar, comentar l’estrena de ‘Interferencias’, la pel·lícula de ficció sobre la crisi.
ZONA WEB 284
Una nova selecció de decàlegs que poden resultar útils.
Sobre Visualització:
- Deu passos per construir un bon gràfic (Bárbara Yuste)
Sobre Web Semàntiques:
En aquest post, encara que fa referència a tendències de 2010, es recullen productes semàntics web construïts per startups i per part d’importants organitzacions, que resulten interessants.
- Les deu web semàntiques que han sorprès en 2010
Pensant en Neuropolítica:
- 10 conferències sobre el cervell que no et pots perdre
Sobre Xarxes socials:
- 10 tips avançats per a usuaris de LinkedIn
- Els 10 manaments de les “Facebook Pages”
Sobre Emprenedors:
- El decàleg de Randi Zuckerberg (Llegir també, La fórmula Zuckerberg per triomfar online)
Sobre decàlegs:
- 10 raons per les quals funcionen millor a Internet els post que comencen per 10.
I, tot i que sembli una contradicció, us suggereixo també la lectura d’aquest post: Un nombre indeterminat de raons per no escriure decàlegs.
Aquí trobareu els anteriors decàlegs: Decàlegs I, Decàlegs II, Decàlegs III, Decàlegs IV, Decàlegs V, Decàlegs VI i Decàlegs VII.
ZV (Zona Vídeo). Qvemos.com una nova xarxa social on poder explicar a tothom què estem veient a la televisió. Una idea que ha gestat la productora àudiovisual grup Vértice amb ‘Qvemos.com’, una plataforma per a que els usuaris d’internet tinguin un lloc on focalitzar la seva afició a les emissions de la petita pantalla.
Segueix-la a Twitter @qvemos i Facebook.