Fa quinze dies de la darrera actualització setmanal del meu Diari a causa de la celebració a Sevilla del 38è Congrés Federal del PSOE. A més, l’acumulació de temes és tal que costa posar-hi ordre i evitar que qüestions importants quedin al tinter. I tampoc no tinc massa temps per escriure les meves impresions al respecte.
Dit això, en aquests quinze dies convé destacar el pacte CiU-PP a Catalunya que es tradueix en uns pressupostos perjudicials pels interessos de la majoria i la reforma laboral del PP (qualificada pel propi govern d’agressiva), sobre la que més endavant us recomanaré alguns articles. D’una banda, la contradicció més gran d’un pacte de la CiU més sobiranista de la història amb el PP més centralista de la història, i d’altra banda la segona gran mentida de Rajoy. La primera quan va dir que no pujaria els impostos, i els ha apujat. I la segona quan va dir que no abaratiria l’acomiadament, i no sols es proposa de fer-ho sinó que, a més, vol facilitar als empresaris que rebaixin el sou dels treballadors que vulguin mantenir el seu lloc de treball.
Per ordenar els materials que us proposo, començo per destacar declaracions, articles i conferències dels principals dirigents del PSC:
Seguint amb informacions relatives al PSC, aquest cap de setmana s’han celebrat els Congressos del PSC del Maresme, del Camp de Tarragona i de Barcelona ciutat. Cal felicitar les noves direccions del PSC en aquests territoris encapçalades, respectivament, per Xavi Amor, Pep Fèlix Ballesteros i Carles Martí. En el cas de Barcelona, la celebració del Congrés ha vingut marcada per la decisió de Jordi Hereu d’abandonar la política municipal (tot i que seguirà presidint el PSC de Barcelona) i la designació de Jordi Martí com a nou President del Grup Municipal Socialista a l’Ajuntament de la capital de Catalunya. Sobre tot plegat us convido a llegir la crònica “El PSC ensaya su despegue en Barcelona” de Pere Ríos a El País i les entrevistes a Carles Martí que li fa el mateix Pere Ríos, i a Jordi Martí que li fa Blanca Cía també al diari El País.
Abans de passar a comentar el 38è Congrés del PSOE, us recomano que llegiu el document “Per la democràcia, construïm el comú” elaborat pel col·lectiu Inflexió i que llegiu l’entrada en el meu Diari “Ramón Fernández Jurado: no perdem la memòria!” en el que critico la intenció de l’Ajuntament de Castelldefels, governat per PP i CiU, d’eliminar la referència a Ramón Fernández Jurado en el nom de la Biblioteca de Castelldefels.
Sobre el 38è Congrés Federal del PSOE us recomano que llegiu els següents articles apareguts abans del Congrés: “La socialdemocracia perdida, otra vez” de Antonio Cazorla, “Por una oposición útil en materia económica” de Jonás Fernández, “Para otra sociedad, otro modelo de partido” de Cristina Narbona, “El drama del PSOE” de Ramón Vargas-Machuca, “El PSOE y la política de renovación” de Matt Browne, “Una alternativa por hacer” de José Luis de Zárraga, “La fuerza de la democracia” de Carme Chacón, “Si nos renovamos, aportaremos soluciones” de Sergei Stanishev i “El momento decisivo” d’Antoni Gutiérrez-Rubí.
Sobre el desenvolupament del 38è Congrés us recomano que llegiu el resum de l’Informe de gestió presentat per José Luis Rodríguez Zapatero, que va ser aprovat per 734 vots a favor (90,84%), 21 en contra (2,60%) i 53 abstencions (6,56%), i que veieu les intervencions d’Alfredo Pérez Rubalcaba i de Carme Chacón (aquí teniu la transcripció d’aquest darrer discurs en format pdf). El resultat de la votació va ser: Alfredo Pérez Rubalcaba, 487 vots (51,16%) i Carme Chacón, 465 vots (48,84%), 2 en blanc i un de nul.
Us pot interessar l’anàlisi dels discursos realitzat per Cristina Ares i la nota de Natalia Gómez del Pozuelo “Los errores más comunes al hablar en público”. Us recomano una pàgina que recull els discursos polítics més rellevants de la història.
Conegut el resultat, Alfredo Pérez Rubalcaba es va adreçar als delegats i delegades al Congrés en un breu discurs que trobareu transcrit aquí.
Recordareu com el diumenge anterior al Congrés, El País havia publicat en el seu suplement “Domingo” un reportatge esbiaxadament crític amb Carme Chacón. El diumenge següent la Defensora del lector d’El País, Milagros Pérez Oliva, assumia l’error en el seu article “Las secuelas de ‘Chacón & compañía’”.
Diumenge es va procedir a l’elecció de la nova Comissió Executiva Federal del PSOE proposada per Alfredo Pérez Rubalcaba que va obtenir el suport de 723 delegats i delegades (80,42%). Aquí hi trobareu els òrgans federals del PSOE i els resultats de les votacions. En representació del PSC, José Zaragoza i Esperança Esteve formen part de la nova Comissió Executiva Federal, i Carme Chacón i jo mateix ens incorporem al Comitè Federal del PSOE elegits directament pel Congrés.
Ignacio Escolar ens oferia els comptes de Twitter de la nova Comissió Executiva Federal del PSOE, David Alvarez anava un pas més enllà i ens oferia “La identidad digital de la CEF del PSOE” i Pirendo ens oferia un “Informe analítico del 38 Congreso en Twitter”.
Ambs posterioritat del Congrés molts han estat els opinadors que l’han analitzat. Sense compartir necessàriament el que diuen us recomano que llegiu els articles “Todo en orden” d’Antonio García Santesmases, “Brújula socialista” de Kepa Aulestia, “¿El fin del zapaterismo?” de José Luis de Zárraga i “Buscando respuestas socialistas” de Josep Borrell.
Sobre el paper del PSC en el 38 Congrés Federal del PSOE i les seves conseqüències us recomano que llegiu els articles “Sevilla, estación Terminus” de Lluís Bassets, “Ahora es el momento” de Miquel Roca Junyent i “Chacón y los tabúes nacionalistas” d’Enric Company.
Sobre política catalana us convido a llegir els articles:
Sobre política espanyola us recomano els següents articles:
Sobre el lamentable cas Garzón us convido a llegir:
Sobre la reforma laboral proposada pel govern del PP i que Artur Mas s’ha apressat a avalar us convido a llegir:
Sobre d’altres qüestions i ordenats cronològicament us recomano que llegiu:
En record i homenatge a Fabián Estapé:
També ens ha deixat Antoni Tàpies. Vegeu la notícia al diari ARA “Mort l’artista Antoni Tàpies als 88 anys”.
Voleu que Maó se segueixi dient Maó? Podeu signar la petició aquí.
I acabo amb la recomanació de quatre llibres: el de Marina Subirats “Barcelona: de la necessitat a la llibertat. Les classes socials al tombant del segle XXI”, editat per L’Avenç (i aprofito per convidar-vos a la presentació del llibre que tindrà lloc el proper dijous dia 16 de febrer), el de Pau Canaleta “100 días, 1 imagen”, recomanat per Miquel Quintana, el de Victor Serge “Memorias de un revolucionario” recomanat per Jordi Font i el de Rafael Nadal “Quan érem feliços”, recomanat per Joaquim Nadal.
“Perles” del programa del Polònia emès el de febrer, resum crític realitzat per Núria Iceta. Podeu trobar totes les Perles del Polònia aquí, amb imatges, vídeos i tot.
[LES PERLES]
♦ Felip Puig li ha agafat el gust a la ultra previsió, i presenta un balanç de la seva gestió amb el NeuCat: Felip Puig 1 – Joan Saura 0, al mateix temps que el següent pla, l’EstiuCat, en previsió d’una onada de calor en un moment futur indeterminat. Que els pares vagin a recollir els nens per anar cap a Benidorm i que els posin les gorres que regalaran els mossos.
♦ Carod i Puigcercós, quin els ha vist i qui els veu! La trobada de dos ex: què fas? ui, nar tirant, cap aquí, cap allà…, tots dos líadíssims. I en Ridao? Oh, ja el coneixes, llibres amunt, llibres avall. I la típica frase: bé, no t’entretinc més… Me n’alegro molt de veure’t… a veure quin dia fem un sopar amb la vella guàrdia… per poc no es treuen els ulls, tu!
♦ Draps bruts, la nova sèrie a Polònia! Amb el rei i Iñaki Urdangarín, donya Sofia Carbonell, la “Cristi”… qui diu que la monarquia no és divertida?
[ARXIU HISTÒRIC]
♦ [10/2/11] Continua la tensió a Egipte. Cimera d’enviats especials a Egipte: quin trio Joan Roura, Antoni Bassas i Martí Anglada![ALGÚ HO HAVIA DE DIR]
♦ La majoria de 4×4 que hi ha per Barcelona no ha trepitjat mai una muntanya… perdoneu, però algú ho havia de dir.
[LA FRASE DE LA SETMANA]
♦ President Mas: El PSC és com una família desestructurada, són els Sánchez Vicario de la política.
[LA NOVETAT]
♦ Sabina i Serrat, cantants progres.
[MALAGUANYAT]
♦ El PSC buscant la línia pròpia desesperadament…
[LA IMATGE DE LA SETMANA]
♦ El Tàpies de la Sala Tàpies, amb crespó negre.
[MOLT CURRAT]
♦ The artist. Una història d’amor, odi i pressupostos entre l’Artur, un president guanyador, i l’Alícia, una noia que no passa despercebuda i amiga del productor (Don Mariano). Si no balles, no pactes!
[LA CANÇÓ] [No ploris per mi… socialista, per Evita Chacón]
[Carme Chacón] Se’m va difícil
haver-la palmat.
Jo ja em veia
de number one.
No em negueu
que de tots dos
sóc qui m’hes s’ho ha “currat”.
Vaig d’espanyola,
dic moltes pestes
del pacte fiscal,
i fent un esforç
brutal
m’he après les cançons
del Bisbal.
No ploris per mi socialista
i empassa’t el Rubalcaba
les seves mòmies,
la vella guàrdia,
que tots alhora
fan tanta ràbia.
No ploris per mi socialista
encara tinc molta corda.
I si em fan fora,
d’aquesta història
com la Rahola,
puc anar a La noria.
[L’ESTÀVEM ESPERANT]
♦ Garzón sentenciat entra en una resi de nova creació. Dels productors de La resi dels expresidents arriba La resi del olvido. Extraordinari, la neteja la fa dos dies a la setmana Pilar Bardem (mala llet) i tenen un calendari de manifestacions per no liar-se. I la banda sonora, Serrat i Sabina versionant Manel: Al mar, al maaaar. I final de gag amb la resi… de Franco. Que bo, senyor!
[EXCLUSIVA!]
♦ Xavier Bosch ha aconseguit una entrevista amb Lluís Llach per parlar de la seva novel·la. Crec que hauríem d’anar cap a la secció Surrealista.
ZW 288 Recomanacions d’enllaços al servei de la reflexió i l’acció política i social realitzada pel meu amic Antoni Gutiérrez-Rubí. Al final hi trobareu també els ZONA WEB 289, 290 i 291.
Ampliant els esdeveniments citats en el ZW 287 aquí van altres cites destacades que tindran lloc en els propers mesos vinculades a comunicació política, gestió en temps de crisi o igualtat i gènere.
Del 22 al 25 de febrer
POLI Conference 2012. Estratègia, Comunicació i Tecnologia de Campanyes (Washington, DC)
Conferències i tallers que mostraran la tecnologia política que s’aplica a les campanyes en diferents països, analitzaran diferents estratègies i campanyes a Espanya, USA i Amèrica Llatina. Facebook i a Twitter #POLICON2012
Del 5 al 7 de març
I Congrés Internacional de Comunicació i Gènere (Sevilla)
http://congresocomunicacionygenero.com
Tindrà lloc a la Facultat de Comunicació de la Universitat de Sevilla amb un programa que pretén ‘pensar de nou la igualtat, una igualtat no concebuda com un camí que es recorre en la direcció marcada per un model masculí, sinó com una cosa que s’ha de donar des del moment mateix de pensar’. A Facebook i Twitter @ComyGenero
22 i 23 de març
XVII Congrés Internacional de Comunicació CICOM (Navarra)
http://www.unav.es/comunicacion/cicom/
En aquesta nova edició, els continguts s’articulen sota el títol ‘Generar confiança: la comunicació d’institucions en temps de crisi’. Aquí teniu el programa del Congrés que se celebrarà a la Facultat de Comunicació de la Universitat de Navarra.
ZW 289 Recomanacions d’enllaços al servei de la reflexió i l’acció política i social realitzada pel meu amic Antoni Gutiérrez-Rubí.
http://www.hackshackersmad.com
Hacks & Hackers Madrid és el capítol espanyol de Hacks & Hackers nascut a Stanford i ideat per Burt Herman, fundador de Storify. El seu objectiu és establir un punt de trobada entre escriptors de codi (Hackers) i d’actualitat (Hacks), per intercanviar informació sobre eines digitals i analitzar l’aportació dels programadors en àrees com el maneig de grans volums de dades, visualització, etc.
Hacks & Hackers Madrid està obert a rebre tota mena de propostes i suggeriments de particulars, mitjans o institucions que simpatitzen amb el projecte. Organitza un esdeveniment mensual en el Centre d’Innovació del BBVA, en què es presenten tres projectes interessants per la seva innovació periodística, tecnològica o totes dues, i s’explica al públic quins són els reptes en la seva trajectòria.
Per a la seva primera trobada aquestes van ser les iniciatives espanyoles presentades: Amazings (Antonio Martínez Ron / @fogonades), I Wanna go There (María Martínez / @limalimon) i Tuitráfico, (Juanjo i Antonio / @tuitrafico). Tres projectes innovadors per la seva aposta tecnològica i periodística. També han passat per Hacks & Hackers MAD: El meu Maleta, Wall Street Journal Social, Tuderechoasaber.es, Herzio, Vizzuality o Actuable. La IV trobada Hacks & Hackers MAD tindrà lloc el 30 de gener de 2012 sota el títol: Fórmules per a monetitzar nous projectes periodístics.
El Hacks & Hackers MAD (@HacksHackersMad) està impulsat per Ana Ormaechea (@aormaechea, Editora en cap de Muy Interesante a iPad), María Feijoo (Directora de Comunicació d’Antevenio), Javier Moya (Director d’Internet de Harper’s Bazaar i Esquire a Espanya), Rubén Orta (Director de Desenevolupament a Antevenio), Juan Munguía, responsable de continguts del portal educared.org de la Fundació Telefònica, Juanjo Gaspar i Antonio García, fundadors de LostiumProject.
ZW 290 Recomanacions d’enllaços al servei de la reflexió i l’acció política i social realitzada pel meu amic Antoni Gutiérrez-Rubí.
Libre Projects, creat per Jan-Christoph Borchardt y Jérémy Huet, amb el suport de Viquipèdia Alemanya, és un web-directori que permet accedir a diferents projectes. El que aquests projectes tenen en comú és que tots són d’ús lliure i compartit, utilitzant llicències lliures com MIT, GNU GPL, Creative Commons o similars.
Des de la pàgina, és possible accedir a 145 webs de diferents temàtiques: socials (com reddit), eines (open calendar), notícies (wikinews), mapes i viatges (wikitravel o openstreetmap), jocs, coneixement (Wikipedia o Open CourseWare), editors d’àudio, text i vídeo, webs de ciència (Plos) o eines per a organitzar-se. Tot completament gratuït i compartit.
ZW 291 Recomanacions d’enllaços al servei de la reflexió i l’acció política i social realitzada pel meu amic Antoni Gutiérrez-Rubí.
El proper dimecres 15 de febrer tindrà lloc la segona edició de les Jornades de Màrqueting Polític ‘Política2.cero’ a Madrid. Un cop més, aquesta jornada té la voluntat de generar un espai de trobada actiu, entre professionals especialitzats en la comunicació política, que potencia i incentiva el desenvolupament de nous projectes, com ja va succeir arran de la primera edició.
El seu objectiu central és fer un pas més enllà de les sessions de presentació de conceptes ja coneguts i aprofundir en la forma de comunicar en els mitjans online. Aquí teniu el programa de les Jornades en les quals tinc el plaer de participar de nou amb una ponència titulada ‘La identitat a Twitter’. La inauguració anirà a càrrec d’Ángel Garrido i a la cloenda hi serà Cristina Cifuentes. Entre els ponents, un plaer trobar-me de nou amb Nagore de los Ríos, Nacho Campos, Albert Medrán, Javier Recuenco o José A. Rodríguez Salas per citar alguns.
En aquesta segona edició, els organitzadors de Política2.cero han volgut cuidar especialment cadascun dels detalls, innovant també en el format, i fent que els assistents puguin formar també part de l’esdeveniment, a través de l’espai P360 (que han dissenyat especialment perquè es puguin exposar -davant el públic de la Jornada- una empresa, idea o projecte, demostrant el propi talent en comunicació i oratòria, a més de tenir opció a guanyar un Màster en Màrqueting Polític i Comunicació Estratègica).
Es pot seguir tota la informació relacionada a la seva pàgina a Google+, a Twitter (#politica2cero) i Facebook.
Enllaç associat: Jornades ‘Política2.cero’ (Santiago de Compostela, 2011)