Titular notícies
Miquel Iceta Pere Navarro planteja un segon pacte fiscal català
Miquel Iceta

En una conferència pronunciada ahir, i que va comptar amb la presentació d’Antoni Castells, el primer secretari del PSC, Pere Navarro, va definir els eixos fonamentals del segon pacte fiscal català. Aquí hi trobareu el text d’una conferència rellevant i de lectura imprescindible per tots aquells i aquelles que vulguin un millor finançament per a Catalunya, assolit a través d’una proposta “ambiciosa, possible i justa”. A continuació trobareu la nota de premsa del PSC resumint la proposta.

Pere Navarro aposta per un Pacte Fiscal Català ambiciós, possible i just i emplaça el president Mas a explicar “què vol, com ho vol i amb qui”

El primer secretari dels socialistes catalans centra la seva proposta en limitar la solidaritat i en què Catalunya tingui la clau de la caixa, d’acord amb el que preveu l’Estatut i la Constitució.

El primer secretari dels socialistes catalans, Pere Navarro, ha presentat aquest vespre de forma solemne la seva proposta de Pacte Fiscal Català, una proposta “ambiciosa, possible i justa”. En un acte al Col·legi de Periodistes de Catalunya presentat per l’exconseller d’Economia, Antoni Castells, Pere Navarro ha defensat una proposta que “suposa un canvi essencial respecte dels pactes anteriors, que aprofundeix en el caràcter federal del model actual fonamentat en l’Estatut i que significa un avenç en les relacions amb Espanya des d’una òptica federal, en la línia de l’avenç europeu en matèria d’integració política”.

“Proposem aconseguir el segon pacte fiscal de Catalunya amb la resta de l’Estat” en la línia del bon punt de partida que suposa el model pactat pel conseller Castells i la ministra Salgado l’any 2009 i tenint en compte que “l’anivellament parcial que conté encara és excessiu i que hi ha tota una part tributària encara per desenvolupar”. És en aquest punt que el líder dels socialistes catalans ha presentat la seva proposta basada en CINC punts:

1. Bilateralitat, a través de la creació immediata del Consorci entre l’Administració Tributària de l’Estat i l’Agència Tributària de Catalunya, tal i com disposa l’article 204.2 de l’Estatut, un consorci que haurà d’estar presidit per la Generalitat “que també és administració de l’Estat” i s’ha d’establir “en condicions d’igualtat efectiva, per tal de compartir la gestió, recaptació, liquidació i inspecció de tots els impostos que es paguen a Catalunya”. “Volem compartir la clau de la caixa i tenir l’última paraula”, ha assegurat Pere Navarro.

2. Més justícia i transparència, de manera que es reconegui l’esforç fiscal de Catalunya i hi hagi més exigència sobre la solidaritat. “Proposem reduir el volum de recursos que anivellem, la nostra aportació a la bossa comú, des del 75% que posem actualment dels recursos que obtenim pels impostos cedits, fins al 50% al llarg de les properes dues revisions del model”. Això representa“limitar el volum de recursos que aportem perquè siguin repartits per criteris de solidaritat” incentivant així les comunitats receptores “a assolir el major grau d’autonomia financera possible”. “Sempre existirà solidaritat estructural”, ha deixat clar Pere Navarro, “com passa a qualsevol estat federal, com Alemanya o Canadà”, però “evitant que aquesta solidaritat generi injustícia per Catalunya”.

3. Diversitat de models, vol dir que Catalunya ha de poder tenir un model de finançament propi “atent a la seva voluntat d’autogovern, a partir de l’evolució dels elements que conformen l’actual finançament i atenent que diversitat no vol dir privilegi, tal i com es desprèn de l’article 138 de la Constitució Espanyola”.

4. Renovar la Disposició Addicional Tercera, actualitzant a través d’un acord polític la vigència pràctica de la Disposició per al període 2013-2018 per tal de compensar el dèficit d’inversions acumulat al llarg dels darrers anys i tenint en compte que “no pot ser considerada com un element del model de finançament, ja que per la seva naturalesa no afecta pròpiament el volum de recursos de qual pot disposar la Generalitat”.

5. Millorar el finançament local, “la gran assignatura pendent de la nostra democràcia”, a través de la proposta de la creació immediata d’una Comissió d’Estudi que elabori una proposta de desplegament del títol VI de l’Estatut referent als governs locals i finançament del món local català.

Durant la seva exposició, el primer secretari dels socialistes catalans ha volgut deixar clar que des del PSC “no posarem mai obstacles a l’ambició de Catalunya” i que “el Govern ens tindrà al seu costat pel que faci falta si el que vol aconseguir són els objectius que expressen les seves propostes: clau de la caixa i millora dels recursos de Catalunya”. Tanmateix, Pere Navarro ha advertit que “el que no farem serà donar suport a un model ple d’inconsistències jurídiques i d’incerteses econòmiques”. “No abonarem aventures per poder explotar el fracàs”, ha reblat.

“El PSC no té cap problema en parlar sobre aquest tema, dialogar i pactar, des de posicions raonables i amb objectius clars que podem compartir, crec que no estem tan lluny com sembla”, ha afegit, però “a partir d’avui és el Govern el que ha de prendre una decisió sobre què vol fer”. “El president Mas ha de moure fitxa, ha d’explicar què vol, com ho vol i amb qui ho vol”, perquè “la gent ens està mirant amb atenció, els qui no tenen feina, que veuen que els seus fills i filles no acaben de trobar el camí, que no veuen la llum a l’horitzó… tots ells ens estan mirant”, ha conclòs el primer secretari del PSC.


Font: Miquel Iceta
Més sobre...: Anotacions
Últimes Notícies