A quatre setmanes de les eleccions al Parlament de Catalunya dedicaré la primera part de l’actualització setmanal del meu Diari a Internet als continguts de la campanya electoral socialista. Després hi trobareu una selecció d’articles sobre política catalana i una tria d’articles sobre altres qüestions que han estat presents en el debat públic d’aquesta darrera setmana, especialment els que tenen al devastador creixement de l’atur. Aprofito per recordar que gairebé cada dia recomano articles d’interès a través del meu Scoop.it i també els hi dono difusió a través del meu compte a Twitter, del meu perfil i pàgina a Facebook, i en el recopilatori Alternatives.
Ahir dissabte, Pere Navarro, primer secretari del PSC i candidat socialista a la Generalitat es va desplaçar a Toulouse per participar en el Congrés del Partit Socialista francès. La fotografia que il·lustra aquest paràgraf correspon a la trobada entre Pere Navarro i Manuel Valls a Toulouse. Aprofito per recomanar-vos que feu una ullada als principals discursos del Congrés del PS i a les contribucions generals (ponències) que s’hi van presentar.
Avui Pere Navarro havia de ser a Barcelona perquè el Consell Nacional del PSC aprovava el Programa Electoral amb el que els socialistes ens presentarem a les eleccions al Parlament de Catalunya que se celebraran el 25 de novembre. No cal dir que en unes eleccions tant transcendentals convé llegir amb atenció els compromisos electorals de cada força política. Us interessarà també llegir les intervencions de Pere Navarro a la Cambra de Comerç dijous dia 26 i el discurs amb el que ha tancat avui la celebració del Consell Nacional del PSC. També us interessarà l’entrevista a Maurici Lucena, número 2 de la candidatura socialista per Barcelona, que li fa avui Pere Ríos a El País.
En aquests dies i en els que vindran estic participant a molts actes d’explicació de la nostra proposta federal. Li vaig demanar a Francesc Troya que m’ajudés a dissenyar un resum gràfic de la nostra proposta de reforma constitucional que trobareu aquí sota. També segueixo alimentant un lloc web on hi trobareu molts materials i arguments sobre el FEDERALISME.
A continuació trobareu els articles sobre política catalana i l’encaix entre Catalunya i Espanya que recomano llegir aquesta setmana:
Des del meu punt de vista, la notícia més important de la setmana ha estat la progressió de l’atur. Sobre això podeu llegir els següents articles:
Les dades de l’atur són una raó més per donar suport a la vaga general convocada pels sindicats a Espanya el rebuig frontal a les polítiques d’austeritat dogmàtica practicades a la Unió Europea, Espanya i Catalunya. Vegeu la resolució del Comitè Executiu de la Confederació Europea de Sindicats, el Consell Confederal de Comissions Obreres i el Comitè Confederal de la Unió General de Treballadors, convocant un Dia d’acció i solidaritat per un contracte social per Europa que a Espanya pren la forma de vaga general.
Sobre la situació econòmica espanyola us convido a llegir els següents articles: “¿Cuánto es suficiente?” de Joaquín Estefanía, l’editorial d’El País “Presupuestos tutelados”, “Rescate virtual” de Josep Borrell, “El impresionante rastro del fraude fiscal” de Soledad Gallego-Díaz i “Esto no tiene ni pies ni cabeza” d’Antón Costas.
Sobre les eleccions celebrades diumenge passat a Euskadi i Galícia us convido a llegir l’anàlisi d’Oriol Bartomeus “Eleccions a Euskadi i Galícia: dues dinàmiques a l’hora” i l’editorial d’El País “Elecciones nacionales”.
La davallada electoral del PSOE a Euskadi i Galícia ha obert el debat sobre el seu futur. Al respecte us convido a llegir l’editorial d’El País “PSOE: abrir el debate”, i els articles “Volver a empezar” de Josep Ramoneda, “Liderar la regeneración democrática” d’Odón Elorza, “¿Y si el PSOE dijera…?” d’Ignacio Sánchez-Cuenca, “La crisis de los cuarenta” de Fernando Vallespín, “El PSOE tiene que repensar la economía” de Carlos Berzosa i “Horizonte de impotencia” de Javier Pérez Royo. El debat socialista no hauria d’obscurir la tasca d’oposició i alternativa del PSOE que es concreta en qüestions tan importants com la “iniciativa sobre desnonaments” que us recomano que llegiu amb atenció.
Sobre les eleccions presidencials als Estats Units que se celebren dimarts 6 de novembre us convido a llegir els articles: “El secreto de nuestra falta de éxito” de Paul Krugman, “Marcant el rumb cap a la prosperitat?” de Paul Krugman i “La movilización es la clave” d’Antoni Gutiérrez-Rubí.
Encapçalats per la il·lustració d’El Roto “Si no piensas como los que no piensan, te señalan”, publicada a El País el 22 d’octubre, i amb qüestions de debat de fons, us convido a llegir el dossier de La Vanguardia Temas de Debate “Populismo, ¿un nuevo totalitarismo?“, l’entrevista a Pierre Rosanvallon “Una diferencia económica acaba con la convivencia”que li fa José Maria Ridao a El País amb motiu de la publicació del seu nou llibre “La sociedad de los iguales“, publicat per RBA, “Por una agenda por el abandono de la energía nuclear” de Johannes Von Stritzky, i l’entrevista a Robert i Edward Skidelsky “El capitalismo incrementa los deseos pero reduce la posibilidad de satisfacerlos” que els hi fa Alejandro Torrús a Público amb motiu de la publicació del seu nou llibre “¿Cuánto es suficiente?” publicado por Crítica. Sobre aquest darrer llibre us convido també a llegir les ressenyes de Carlos Fresneda a El Mundo i de Daniel Basteiro a The Huffington Post.
ZW 322 Recomanacions d’enllaços al servei de la reflexió i l’acció política i social realitzada pel meu amic Antoni Gutiérrez-Rubí. Aquí hi trobareu tots els ZONA WEB.
Periodisme de dades
Fa unes setmanes referenciava la iniciativa España en Llamas, un bon exemple de les possibilitats del periodisme de dades. La capacitat de disposar d’informació pública (open data) i el treball per la seva usabilitat aporta oportunitats per al periodisme. A continuació, teniu una sèrie de referències on ampliar coneixements sobre aquesta especialitat que sembla estar en plena expansió:
Màster en Periodisme de Investigació, Dades i Visualització
Impulsat pel diari El Mundo i la Universitat Rey Juan Carlos té un programa centrat en la recerca i l’accés a la informació, amb el focus posat en el reporterisme i en la forma de presentar-lo al receptor. A través de casos d’estudi reals, l’ensenyament teòric i pràctic de les tècniques del reporterisme en profunditat i la formació en el treball amb les eines informàtiques més punteres en l’anàlisi de documents i bases de dades es busca que, al final del curs, els alumnes que desenvolupin un intens treball durant el programa siguin capaços de publicar històries dins dels cànons més avançats en la disciplina del Periodisme d’Investigació. Per donar suport a la iniciativa, el programa ofereix 6 beques Google.
Organitzat per l’Institut d’Empresa, el màster està dissenyat per introduir els estudiants en el món de les redaccions actuals, proporcionant-los una formació professional en la informació i les funcions d’edició en tots els nous mitjans de comunicació. La formació se centra en el desenvolupament de les habilitats intel·lectuals, creatives i de gestió, amb una base sòlida sobre l’ètica i el pensament crític, la capacitació de periodistes que siguin capaços de fer front a la complexitat i amb un coneixement profund del món contemporani i, tot això, amb el fons tecnològic per desenvolupar una carrera reeixida en un paisatge de comunicació radicalment alterat.
Periodisme de dades, grup de treball del Medialab Prado
El grup de treball -en funcionament des d’octubre de 2011- es va iniciar després d’un seminari organitzat per Medialab Prado, Access Info Europe i la Fundació ciutadana Civio, amb de la idea de treballar sobre la matèria i promoure l’exercici d’aquesta disciplina a Espanya, on no és molt comú, tractant les dificultats i obstacles existents. D’una banda, la dificultat per tenir una llei d’accés a la informació pública i una política de reutilització d’aquesta, una realitat que encara és molt feble. D’altra banda, el periodisme de dades comporta altres reptes per als periodistes que han d’adquirir noves capacitats per ser capaços de llegir, combinar i extreure informació de les bases de dades. José Luis de Vicente, Victoria Anderica, David Cabo, Alberto Cairo, Pepe Cervera, Antonio Delgado i Mar Cabra formen part del grup de treball.
Més referències sobre el periodisme de dades:
- Transparencia como hobby, Mar Cabra (03.05.2012)
- Aron Pilhofer: “El mayor desafío del periodista-programador es que sus datos cuenten la verdad”, Alberto Cairo (11.07.2011)
Altres enllaços d’interès:
- Infografies, visualitzacions i política