Avui l’actualització setmanal del meu Diari a Internet té com a tema principal la declaració unilateral de sobirania acordada entre CiU i ERC, a més de proporcionar l’habitual selecció dels articles sobre diverses qüestions que han estat presents en el debat públic d’aquesta darrera setmana. Aprofito per recordar que gairebé cada dia recomano articles d’interès a través del meu Scoop.it i també els hi dono difusió a través del meu compte a Twitter, del meu perfil i pàgina a Facebook, i en el recopilatori Alternatives.
Em permetreu, però, que comenci per recomanar la lectura de la meva conferència pronunciada dijous “Reconstrucció socialista” o que la descarregueu en format pdf.Aprofito per recomanar-vos una visita al lloc web que he preparat amb materials útils pel debat.
Segueixo, doncs, comentant la “Declaració de Sobirania del Poble Català” acordada entre CiU i ERC. Correspon a la direcció del PSC fixar la posició dels socialistes de Catalunya sobre aquesta qüestió, cosa que farà demà la Comissió Executiva del partit, però vull donar la meva opinió al respecte. Trobo sorprenent que CiU i ERC pretenguin que la resta de partits abonem el seu programa polític i de govern: ja els hi vàrem dir que no en el debat d’investidura. En el cas dels socialistes catalans ja vàrem fixar la nostra posició al respecte en el Programa electoral amb el que ens vàrem presentar a les eleccions. Per resumir-ho, ja vàrem dir que nosaltres estem d’acord en el dret a decidir que s’ha de traduir en un “referèndum o consulta acordat en el marc de la legalitat”. I que el nostre objectiu és impulsar una reforma federal de la Constitució espanyola.
La proposta de CiU i ERC, que està fixada en el seu “Acord per a la transició nacional i per garantir l’estabilitat parlamentària del Govern de Catalunya“, ni contempla la legalitat ni l’acord, i ja avançava que en el primer Ple del Parlament s’aprovaria una “Declaració de sobirania del Poble de Catalunya”, en la que ja s’estableix la voluntat de “fer efectiva la voluntat de constituir Catalunya en un nou Estat dins el marc europeu” prefigurant d’antuvi el resultat del procés. Prefigurar el resultat del procés desvirtua de forma irreversible el “dret a decidir”. CiU i ERC volen decidir la independència, com podem fer-los-hi costat els que volem decidir un Estat federal? El problema no és, doncs, el redactat concret de la resolució que, repeteixo no és el “dret a decidir” sinó una “declaració unilateral de sobirania”, el problema és que no compartim l’objectiu polític al qual CiU i ERC han lligat el desenvolupament d’aquesta legislatura. Ja sabíem que el dret a decidir toparia amb molts obstacles, però jo no em pensava que algú el rebentaria a Catalunya abans de començar.
Una declaració unilateral de sobirania convida a l’enfrontament i no a l’acord. I sobre la legalitat no cal anar gaire lluny per demostrar que la proposta no té encaix en la Constitució espanyola (article 1.2 CE: La sobirania nacional resideix en el poble espanyol, del qual emanen els poders de l’Estat”) ni, encara que d’això no se’n parla tant, tampoc encaixa en l’Estatut d’Autonomia de Catalunya votat pels ciutadans i ciutadanes del nostre país l’any 2006 (article 1 EAC: “Catalunya, com a nacionalitat, exerceix el seu autogovern constituïda en Comunitat Autònoma d’acord amb la Constitució i amb aquest Estatut, que és la seva norma institucional bàsica”). No hi cap, doncs, cap declaració unilateral de sobirania sinó, en tot cas, obrir un procés de reforma de la Constitució espanyola i de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya.
No és estrany, venint d’on ve i manant qui mana en l’acord CiU-ERC, que el text tampoc no faci cap referència a la necessitat d’acordar amb el Govern s’Espanya la convocatòria del referèndum o consulta. Totes les opinions són legítimes i les opinions jurídiques són tant abundoses com el nombre de juristes. Em permeto, però, recordar un fragment de l’editorial de La Vanguardia de 28 de juny de 2008, sobre el Pla Ibarretxe que és contundent al respecte “Sabido es que el referéndum autodeterminista es jurídicamente inviable, pues vulnera diversos preceptos constitucionales y se basa en la errónea pretensión de que para llevarse a término no necesita la autorización del Estado”.
En el Comitè Federal del PSOE, celebrat ahir, el PSC va defensar la reforma constitucional i la regulació del dret a decidir. Per primera vegada es produeix un compromís solemne per part del PSOE de reforma federal de la Constitució i sobre el dret a decidir no hi ha acord, al menys per ara.
Sobre tot plegat us convido a llegir els següents articles:
Amb qüestions i opinions rellevants sobre la política catalana i el debat sobre l’encaix entre Catalunya i la resta d’Espanya, us convido a llegir els següents articles:
Abans d’entrar a recomanar els articles referits a la política i l’economia espanyoles, no em puc estar de recomanar novament l’Sccop.it de David Fuentes “Economia al Dia“, d’imprescindible visita diària per tots aquells i aquelles que, en efecte, vulguin estar al dia sobre temes econòmics. Els articles d’aquesta setmana la lectura dels quals us recomano són els següents:
Sobre la situació europea us recomano que llegiu els següents articles:
Sobre la situació a d’altres zones del món i materials per a reflexions més de fons us convido a llegir els següents articles:
Amb notícies sobre llibres: “K-Government, lo mejor de 2012″, descàrrega de llibre gratuït, Carlos Guadián; “Cae la librería Catalònia”, Carles Geli; i la publicació d’un llibre col·lectiu en homenatge a Manuel Cruz, de qui us convido també a llegir l’entrevista que li fa Francesc Arroyo a El País.
ZW 331 Recomanacions d’enllaços al servei de la reflexió i l’acció política i social realitzada pel meu amic Antoni Gutiérrez-Rubí. Aquí hi trobareu tots els ZONA WEB.
World At Protest (El món en protesta) és un mapa interactiu que ens permet visualitzar i conèixer on, i en quin moment, estan succeint les principals protestes arreu del món. La informació prové de diferents mitjans de comunicació com The Guardian, BBC, Aljazeera, CNN World News, Reddit World News o Reuters, entre d’altres.
Les fonts informatives que es poden seleccionar a través de l’opció Map Options, per obtenir la informació que s’ubica al mapa. Aquest es presenta acolorit i en clicar sobre una zona de color determinada s’amplia la informació sobre els diferents protestes i moviments (amb enllaços a articles, notícies, etc.). Els mapes poden descarregar-se en format JPG. L’eina ofereix, a la part inferior, una línia de temps que ens permet buscar els successos ocorreguts per dates concretes.
Enllaç d’interès:
La ‘indignación’ en el mundo (Prezi, Emi Paris)