Avui l’actualització setmanal del meu Diari a Internet es limita a seleccionar els articles sobre diverses qüestions que han estat presents en el debat públic d’aquesta darrera setmana. Aprofito per recordar que gairebé cada dia recomano articles d’interès a través del meu Scoop.it i també els hi dono difusió a través del meu compte a Twitter, del meu perfil i pàgina a Facebook, i en el recopilatori Alternatives.
Començo avui l’actualització del Diari amb la catàstrofe ferroviària de Galícia, expressant la meva tristesa i el condol als familiars i amics de les víctimes, com ho varen fer ja el PSC i el Parlament de Catalunya.
Sobre aquest accident us convido a llegir els editorials d’El País “Seguridad cuestionada” i “Mal empezamos“, i l’article d’Enric Juliana “La fraternidad”.
A continuació us recomano que llegiu materials relatius al debat sobre la situació de la joventut a Catalunya que va tenir lloc dimecres i dijous passat al Parlament:
Abans de les recomanacions d’articles relatius a la política catalana, us suggereixo que llegiu l’entrevista a Pere Navarro que li fa avui Neus Tomàs a El Periódico de Catalunya.
Sobre política catalana us recomano que llegiu els següents materials:
Sobre Barcelona us recomano que llegiu els articles “El darrer Plenari del curs” de Jordi Martí i Grau, “William Carnes se despide como regidor del Ayuntamiento de Barcelona” d’EFE / La Vanguardia i “Barcelona: pobresa i alternatives” de Laia Bonet.
Sobre política espanyola us recomano que llegiu els següents articles:
Sobre la situació econòmica i social espanyola us convido a llegir els següents articles:
Sobre la política europea us convido a llegir els següents articles:
Sobre política internacional us convido a llegir els següents articles:
Amb reflexions econòmiques més de fons us convido a llegir els següents articles:
Amb reflexions polítiques més de fons us convido a llegir els articles “Un gigante de mil ojos” d’Alicia García Ruiz, “No malbaratar una crisis, oportunidades y riesgos de las elecciones primarias” de Jordi Ortega i “La democracia como revolución” de Joan Subirats.
Acabo amb l’article “Una cierta idea del siglo XX” de Lluís Foix, recomanant el llibre de Jaume Vicens Vives “La crisis del siglo XX” publicat per Acantilado.
ZW 358 Recomanacions d’enllaços al servei de la reflexió i l’acció política i social realitzada pel meu amic Antoni Gutiérrez-Rubí. Aquí hi trobareu tots els ZONA WEB.
Congrés Internacional. Europa després de la crisi de l’euro: Legitimitat, democràcia i justícia
www.globernance.org
Organitzat per l’Institut de Governança Democràtica (Globernance), centre de reflexió, investigació i difusió del coneixement, tindrà lloc a Bilbao els propers dies 2 i 3 de setembre el «Congrés Internacional. Europa després de la crisi de l’euro: Legitimitat, democràcia i justícia».
El marc del debat de l’esdeveniment se centra al voltant del paper de la Unió Europea actualment. De fet, la UE ha respost a la crisi financera i fiscal, iniciada l’any 2008, amb una sèrie d’instruments polítics que han alleujat alguns dels problemes més immediats de la Unió, però queden encara importants qüestions sense atendre i, el que és més important, la crisi sembla estar lluny de ser controlada. L’actual context, en definitiva, ha provocat la inquietud entre l’opinió pública de molts estats membres. Aflora entre ells una profunda preocupació i dubtes respecte al significat de la UE i la seva integració, provocant una actitud escèptica que abans no existia.
La legitimitat, la democràcia i la justícia són els tres principis bàsics sobre els quals se centrarà el debat. I, per això, s’ha dissenyat un programa amb destacats ponents com són: Carlos Closa Montero, Daniel Innerarity, Miguel Poiares Maduro, Kalypso Nicolaïdis, Jan Zielonka, Antje Wiener, Jean Philippe Schmitter, Erik Oddvar Eriksen, Christian Joerges o Serge Champeau, entre d’altres.
Podeu seguir la informació vinculada al congrés, i a la resta d’activitats de l’Institut Globernance, en el seu compte de Twitter i/o a la seva pàgina de Facebook.