Titular notícies
Àngels Martínez i Castells. Ramon Montoya explica la #RevolucioBellvitge
Àngels Martínez i Castells.

imageEn el PeriodicDelta Sergi Olivera pregunta a Ramon Montoya (1973), veí del Prat i infermer del servei d’urgències de l’Hospital de Bellvitge i delegat del SATSE (el sindicat d’infermeria) sobre la #RevolucióBellvitge. Des de fa 3 anys en Ramon Montoya és president de la Junta de Personal del centre, equivalent al comitè d’empresa en la funció pública. Durant tot aquest temps ha participat de moltes protestes que, conjuntament amb plataformes d’ usuaris, denuncien que les retallades aplicades pel govern català en sanitat pública serveixen per beneficiar un model privat o concertat. En aquesta entrevista ens explica la seva visió del conflicte des de dins.

Aquesta teoria de retallar la sanitat pública per beneficiar el negoci de les privades és constantment desmentida pels responsables del govern català. Me la pot argumentar?

És cert que ells sempre posen com a excusa que Madrid no està aportant els diners necessaris. Nosaltres sabem que sí que hi ha diners però no s’estan destinant a la sanitat 100% pública. No es prioritzen els recursos cap al model de l’ICS (Institut Català de la Salut), sinó que es deriven cap a hospitals privats i un model de consorcis que es gestionen fora de l’ICS. No oblidem que això ve decretat pel conseller Boi Ruiz, que venia de la patronal dels hospitals privats, un autèntic contrasentit.

Posi’m un exemple d’aquests consorcis.

Els consorcis es van crear quan governava Jordi Pujol per cobrir zones de territori on no hi havia hospitals de referència. La idea era bona però amb el temps s’ha degradat. Em refereixo per exemple a consorcis on s’han destapat escàndols de corrupció gràcies a la revista Cafèambllet (CSMS, Corporació de Salut del Maresme i La Selva). Es tracta d’un altre model diferent del de l’ICS, que sí que és 100% públic i on els pressupostos estan controlats des del Parlament. En el cas dels consorcis, es nodreixen de diners públics però la gestió que se’n fa és opaca. Si vols fer un seguiment d’on van a parar aquests recursos arribes a un punt on els perds la pista.

image
Vol dir que algú s’embutxaca aquests diners públics?

El que està clar és que amb aquest model que volen imposar és tot més obscur. Potser és casualitat que membres dels consells d’administració d’alguns hospitals privats a on estan derivant pacients de l’ICS, i per tant diners públics, siguin de certs partits polítics i que alguns d’aquests directius estiguin cobrant més que els mateixos Boi Ruiz o Artur Mas. Nosaltres veiem que es vol eliminar el model públic per fer negoci i contra això estem lluitant i conscienciant la gent.

L’entrevista sencera, a la versió en paper del Periodic del Delta del Llobregat, i tot el seguit d’accions dels pacients, des del bon començament de la insubmisió del Dani fins avui, en els magnífics articles de Jessica Mouzo Quintans a l’edició de Catalunya de El Pais.


Més sobre...: Salut
Últimes Notícies