Titular notícies
Eix econòmic i social: palanques de benestar, aposta de futur

El sindicalisme més enllà de la negociacio col·lectiva

La UPEC va cobrir el matí del 10 de juliol el tema del Sindicalisme més enllà de la negociació col·lectiva, en presència del periodista Antonio Franco com a moderador. Durant la sessió es van obrir dos torns de ponències representats per les personalitats màximes d’UGT i CCOO a Catalunya.

En primer lloc, en Joan Coscubiela, Secretari general de CCOO a Catalunya, va definir el sindicalisme com la defensa de les condicions de treball a les empreses, a través de la negociació col·lectiva. Segons ell, no s’entén el sindicalisme sense negociació col·lectiva d’acords i drets per la gent. És impossible identificar el sindicalisme més enllà de la negociació col·lectiva, perquè són un de sol. “Cal agrupar interessos socials, conquerir drets i impulsar valors”, va defensar Coscubiela.

En segon lloc, en Josep Maria Álvarez, Secretari general d’UGT a Catalunya, va parlar del sindicalisme del segle XXI posant èmfasi en la “necessitat d’actuar més enllà de la negociació col·lectiva perquè cada dia sorgeixen més factors que determinen la situació final dels treballadors, com és, per exemple el temps, un factor molt més prioritari que abans”. També va comentar que sense un canvi de model productiu, no avançarem.

Tots dos van fer referència a la crisis econòmica planetària que estem vivint, a causa de la globalització, i a més, van fer referència a la manca d’anàlisis en quan a la durada d’aquesta. El sindicalisme europeu també s’ha vist afectat per la crisi.

Els reptes de l'educació: encara hi som a temps?

Després d’un descans, es va reprendre la jornada amb l’ítem: Els reptes de l’educació que en Vicenç Molina, de la Fundació Francesc Ferrer i Guàrdia i professor a la UB, es va encarregar de moderar.

En Xavier Bonal, professor de sociologia de la UAB i adjunt al Síndic de Greugues per la defensa dels drets de la infància, va assenyalar la incapacitat de l’esquerra d’articular discursos: “l’esquerra no parla de seguretat, de llibertat i li costa trobar discursos autocrítics”, va dir Bonal. Segons ell, per articular un discurs de l’esquerra en temes educatius, cal recuperar la visió de la dreta que defensa que “el dret a l’educació va molt més enllà del dret de l’escolarització”.

Seguidament, en Carles Capdevila, periodista, autor del llibre Criatura i companyia i director del programa Eduqueu les criatures a Catalunya Ràdio, va argumentar com els principals problemes de l’educació els generem els mateixos pares sobreprotectors, per una banda, i els periodistes, creadors de valors frívols, per una altra.

Globalització com a coartada del neoliberalisme?

Durant la primera sessió de la tarda es va intentar donar resposta a la pregunta: És la globalització una coartada del neoliberalisme? Amb la periodista Rosa Alarcón com a moderadora.

En Javier Martínez Peinado, professor d’economia mundial a la UB i president de Món-3, va ser el primer en respondre a la pregunta i hp va fer de manera negativa. “La globalització no és una coartada del neoliberalisme, sinó que és una fase real del capitalisme”, va dir Peinado. A més, va explicat els tres aspectes fonamentals del capitalisme globalitzat com són la capitalització de les relacions socials com l’asalarització, de les activitats econòmiques i del sistema internacional.

Seguidament, en Joan Tugores, professor de teoria econòmica aplicada a la UB, va agadar el testimoni de ponències contestant positivament a la pregunta que plantejava la taula rodona. Per ell, la globalització suposa un retrocés important en els drets individuals aconseguits al segle XX. Més neoliberalisme o més democràcia és el debat recurrent dels últims 200 anys. També va dir que no ens hem de resignar i cal exigir una agenda d’acció social i política per part de les persones progressistes per aconseguir canvis.

Per finalitzar, en Carlos Berzosa, Rector a la Universitat Complutense de Madrid, va desenvolupar la seva ponència contestant de manera positivament y negativa a la pregunta de la taula. Va comentar que no tenim alternativa al capitalisme però que això no vol dir resignar-se. “Hem de continuar lluitant pels drets socials”, va concloure Berzosa.

Anna Simó a la sessió golfa l’esquerra a examen

Després d’una pausa, l'Albert Aixalà, de la Fundació Rafael Campalans, va conduir la última sessió de l’esquerra a examen a la UPEC d’enguany amb l’Anna Simó, Diputada al Parlament de Catalunya per ERC i portaveu del grup Parlamentari d’Esquerra com a protagonista.

Simó va exposar que “no ens trobem en un moment fàcil de l’Europa social i l’esquerra ha de mostrar-se ferma davant les amenaces que arriben”. Com a reptes de les esquerres en el futur va assenyalar que els politics han de ser més partícips de la presa de decisions en la capacitat de comunicar, que les esquerres tenen la obligació des del sentit crític acusat de repensar el nostre llenguatge i la nostra manera de pensar el món, que els serveis públics s’han de posar a disposició de les rendes mitjanes i que les esquerres parlen molt de gestió però parlen molt poc de política, i això ha de canviar.
Últimes Notícies