Hi ha qui pensa que el debat nacional és un pols entre dos jugadors, els qui volen un nou estat i els qui no el volen. Imaginem, però, que el país és més complicat que això i que podem identificar més jugadors. Imagimem que no es tracta d'un pols, sinó d'un combat de pressing-catch amb varis lluitadors que pugen i baixen del ring, lluitadors que s'alien de vegades i d'altres lluiten entre sí. En els propers dies, intentarem aplicar els conceptes de la teoria de jocs a les possibles solucions del debat nacional. Per aquest ordre, identificarem els actors, avaluarem les seves preferències i observarem com reaccionen davant de diferents escenaris. Això ens hauria de permetre definir una solució òptima i, també, un hipòtetic equilibri de Nash.
Els hi proposo un combat amb cinc lluitadors: els immobilistes, els reformistes, els federalistes, els independentistes i els rupturistes.
Els immobilistes són aquells que consideren que l'estat de les autonomies és un avenç suficient. Consideren que la relació Espanya - Catalunya actual és equilibrada, que el país ha assolit una quota d'autogovern suficient i que no té sentit anar més enllà en el procés de cessió de competències.
Els reformistes consideren que és necessari millorar alguns dels mecanismes de l'estat de les autonomies. Essencialment aposten per una reforma del sistema de finançament i un increment del sostre competencial. Aquesta reforma podria derivar en un model asimètric o no.
Els federalistes plantegen un canvi de registre, unes noves regles del joc. L'aposta federal implica una reforma constitucional, una reforma integral de les institucions i un nou pacte Catalunya - Espanya, que assumeixi la personalitat de Catalunya. Els federalistes plantegen també un sistema de descentralització del govern català i una aposta pel municipalisme.
Els independentistes aposten per un estatus propi d'una Catalunya "amb estructures d'estat", un sistema polític amb un elevat grau d'independència i, ocasionalment, uns vincles amb l'Estat espanyol encara per definir, seguint el model escocès.
Els rupturistes són els independentistes que no accepten cap altre escenari que no sigui un estat nació. Catalunya seria un nou estat nació, amb absoluta independència i uns vincles amb Espanya que no aniran més enllà de les relacions comercials o diplomàtiques entre estats.
De forma intuïtiva, diria que tots els grups es distribueixen de forma més o menys similar. En tot cas, he intentat simular quina seria l'adscripció dels electors del 25N tal i com es veu en el gràfic.
Si tenim en compte el número de votants del 25N, el resultat seria una distribució lleugerament diferent a la paritària. Els resultats són: immobilistes (9,89), reformistes (20,71), federalistes (25,5), independentistes (19,90) i rupturistes (23,98). Segurament, el més notable és l'escassa incidència dels immobilistes (fins i tot Albert Rivera reclama una modificació del sistema de finançament) i l'increment dels independentistes. Si simplifiquéssim els resultats, la distribució seria aquesta.

Com és lògic, cada personatge se sentiria més còmode amb la seva opció. Però també podríem pensar que cadascú podria sentir una certa afinitat amb una altra perspectiva. Per exemple, és possible que un reformista senti una certa proximitat amb la línia federal i una distància absoluta amb els rupturistes. Podríem dibuixar una matriu, en la que les files serien els diversos col·lectius i les columnes serien les opcions plantejades. Com és lògic, la diagonal es correspon amb la màxima afinitat (100%) i la resta de cel·les definirien l'afinitat mesurada entre 0 (màxima distància) i 100 (mínima distància).
Si apliquem el factor de ponderació de cada col·lectiu a la matriu, obtindríem aquesta resultat.
Quines lectures podem fer?.
- Naturalment, els factors de ponderació són el resultat de decisions subjectives. És fàcil modificar les proporcions i els pesos i obtenir resultats diferents.
- Malgrat els canvis que es poden realitzar, existiria sempre una coincidència: Estem davant d'una societat fragmentada en opcions diferents, de manera que cap de les sortides que trobem serà àmpliament satisfactòria. Fem el que fem, inevitablement una part molt gran de la societat se sentirà defraudada amb el resultat.
- Sembla però bastant probable que la via federal tindria lleugerament més adeptes que la resta. I això és així per una raó òbvia: En una situació polaritzada, la via del mig sempre és un mal menor per a totes les parts.
- De manera que si aquests càlculs fossin més o menys ajustats (amb un marge d'error inevitable), la via òptima seria la federal. No podem, però, plantejar el debat en aquests termes perquè no es donarà mai una situació en la que els ciutadans puguin decidir entre múltiples escenaris possibles.
Per això, la solució del conflicte precisa de la irrupció de la teoria de jocs. En el proper post, veurem els efectes d'aquests equilibris davant de situacions diverses. Mentrestant, com sempre, els seus comentaris són molt benvinguts.
